Ana SayfaKimdir?Cem Yalçın Yıldırım Kimdir

Cem Yalçın Yıldırım Kimdir

Merhaba arkadaşlar, Nam-ı diğer vay vay hoca (İsminin ve soyisminin baş harflerinin ingilizce okunuşu “vay vay” olduğundan öğrencilerinin vay vay diye hitap etmesi ona bu lakabı getirmiştir.) Cem hocamızın hayatından kısacık bahsetmek isterim. Ankara Fen Lisesi mezunudur. Liseyi bitirir bitirmez Odtü Fizik bölümünü kazanan Cem Yalçın Yıldırım burada ne kadar fizik bölümünde de olsa daha çok matematik dersleri almıştır.

Cem Yalçın Yıldırım

Burada lisans eğitimini bitirip fizik üzerine doktora yapmak üzere Stony Brook üniversitesine gitmiştir. Ancak 1 yılın sonunda bölümünü değiştirerek Toronto üniverisitesin de matematik doktorasına başlamıştır. Tez danışmanlığını John Friedlander yapmıştır. 1990 yılında Doktor ünvanı alan Yalçın, bu ünvanın hemen ardından Bilkent üniversitesinde öğretim üyeliğine başlamıştır. Burada çalışmasına devam ederken 1995 yılında 6 aylığına misafir öğretim üyesi olarak San Jose State üniversitesine gitmiştir. Buradayken 1 aylıkta Princeton da çalışmalarını sürdürmüştür. 2002 yılında ise Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyesi olup halen bu muhteşem üniversitede çalışmalarını sürdürmektedir.

Yaklaşık 2 aydır Mühendis Beyinler’de makalelerimi yazmaya devam etmekteyim. Bugüne kadar ki bütün yazılarımın konusu matematikle ilgiliydi ve içlerinde ya matematikçileri tanıttım ya da matematiksel konulara değindim. Bugün sizlere bir Türk matematikçiyi tanıtacağım. Onunla aynı ülkede olmaktan gerçekten gurur duymaktayım. Mevzu bahis kişi “Cem Yalçın Yıldırım” bu müstesna kişi 2014 yılında 3 yılda bir verilen, cebirin ve sayılar teorisinin nobeli olarak görülen Cole ödülü (Cole Prize’ne) layık görülmüştür. Bu prestijli ödülü alan ilk Türk olarakta matematik tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır. Bu ödülünü almasını sağlayan çalışması ise yaklaşık 2000 yıldır çözümü merak edilen İkiz Asallar Sanısı’na yönelik katkılarıdır.

Daniel Goldstom ve Janos Pintz ile ortak çalışması üzerine soyisimlerinin baş harfleriyle artık literatürde olan Gpy teoremini ortaya atmışlardır. İkiz asallar sanısını çözmemişlerdir ancak çözüme en yaklaşık çözümde bulunmaları bu imkansız sorunun yakın zamanda çözülmesi düşüncesine olanak vermiştir. İkiz asallar sanısına değinelim. Bildiğimiz üzere asal sayılar kendisine ve 1 e bölünebilen ve başka hiçbir tam sayıya bölünmeyen sayılardır. 3-5, 5-7, 11-13 gibi aralarındaki farkta 2 olan asallara ise ikiz asal denmekte. Açık olan soru şu ki: bu ikiz asal çiftleri sonsuzda geçerli mi? Yani sonsuz tane var mı?

Cem Yalçın Yıldırım ve proje arkadaşlarının geliştirdiği tekniği kullanan Yitang Zhang ise aralarında 70 milyon fark olan asal sayıların sonsuzluğunu kanıtlayıp matematik dünyasında şok etkisi yaratmıştır. (Artık yetmiş milyon farktan 2 farka adım adım indirmek kalmıştır.) En son gelinen bu noktada imkansız ve çözümünün de yüzyıllar daha süreceği düşünülürken en geç 1-2 yıla çözülebileceğini düşündüren Cem Yalçın Yıldırım, Daniel Goldstom, Janos Pints ve Yitang Zhang 2014 ün Cole Ödülünü kapmışlardır.

Bu müstesna insanın bilime katkılarından ve Türkiyeyi matematikte Dünya da dillendirmesinden ötürü sonsuz teşekkürler. Çalışmalarının devamını diliyorum ve bu çalışmaların sonunda da 2000 yıllık tarihi soruyu çözmesini dört gözle bekliyorum. Haydi Yalçın Hoca!

Muhammed Işci
Muhammed Işci
Merhabalar. Ben Muhammed İŞCİ. Mühendis Beyinler sitesinde yazarım. Konularımı genellikle Matematik ile ilgili seçmekteyim. 1995 doğumlu olup 2013 yılında Kayseri Lisesi'nin, nam-ı diğer Taş Mektebin 120. yılı mezunlarındanım. Aynı yıl içerisinde de Erciyes Üniversitesi Mekatronik Mühendisliğini kazanmış bulunmakla birlikte burada öğrenimime devam etmekteyim. Amacım: Bilime aç bir gelecek inşa etmek. Amatör Matematikçiden Sevgilerle...

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?