Ana SayfaEndüstri MühendisliğiÇelik Halat Nedir, Çelik Halat Nasıl Yapılır

Çelik Halat Nedir, Çelik Halat Nasıl Yapılır

Çelik halat nedir? Çelik halatları nasıl yapılır? Çelik halatları nerelerde kullanılır? Çelik halatlar madenler, petrol sondaj kuyularında, inşaatlarda, köprülerde, stadyumlarda vb alanlarda kullanılmaktadır. Çelik halatlar çok yüksek ağırlıklara dayanıklıdırlar. Dayanıklılığı artırmak için bir takım çelik halat örme teknikleri bulunmaktadır.

Endüstriyel makinelerin kaldırmak veya itmek zorunda oldukları ağır yükler bulunur. Endüstriyel çelik halatlarının çapları genel olarak 2 ile 13 santimetre arasında değişir. Mekanik uygulaması haricinde köprüler ve stadyum çatıları gibi büyük statik yapılarda destek kabloları olarakta kullanılır. Bir çelik halatın üretimi çapı 0,6 ile 8 mili metrelik kablolar ile başlar. Aşağıda çelik halatı oluşturan elemanları görebilirsiniz.

celik-halatı oluşturan elemanlar

İlk adım bu küçük kablolardan bir kaçını birlikte sarmak. Örgü başına kaç tane çelik tel bulunacağı çelik halatın yapacağı iş belirlemektedir. Çünkü kullanılacak uygulamaya göre halatın farklı esnekte ve farklı sağlamlıkta olması gerekmektedir. Her halat çelik bir bobin üzerine sarılır ve aslen devasa bir kasnak olan örgü makinesine yüklenir. Genellikle bir örgüde 19 ile 36 tane sayısı arasında değişen çelik kablo bulunur. Daha sonra oluşturulan yeni çelik halatlar başka bir örgü makinesinde tekrar bir araya getirilirler.

Bu işlem sırasında yağ kullanılır. Çünkü yağ kablolar arasında bir tür yatak işlevi görür. Çelik halatların birbirleri üstünde kaymasına neden olarak örgü esnasında halatın içerisinde boşluk kalmaz. Ve böylelikle çelik halatımız güçlü ve gergin olur. Daha sonra oluşturulan mega çelik kablo yıpranmalardan ve yırtılmalardan korunmak için çift kat plastik paltolama işleminden geçirilir. Bu işlem sırasında kaplanan kablo soğuk su veya başka bir sıvı içerisinden geçirilir kabloyu soğutmak için. Aşağıda çelik halatın ölçüm yöntemini görebilirsiniz.

celik-halat-çap-ölçümü

Bir halatın iç yapısı onun gücünü ve esnekliğini belirler. Bu yüzden yapısal olarak güçlü bir çelik kablo gücü gergin ve hareketsiz olmalıdır. Dolayısıyla her bir örgü büyük çelik kablolardan yapılır. Öte yandan büyük mekanik sistemlerde kullanılan hareketli halatlar daha küçük kablolardan yapılır.

Aşağıda amatör bir çelik halat örme işlemini göreceksiniz: Hemen aşağıda çelik halat nasıl bağlanır (90 mm çelik halat presi) ile ilgili bir video göreceksiniz:

Hemen aşağıda ise çelik halatlar ile ilgili bir belgesel göreceksiniz. İyi seyirler.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?