CE Nedir? İmal edilen ürünün Avrupa’da serbest dolaşımı için gerekli olan pasaport gibi değerlendirebiliriz CE’yi. Fransızca “Avrupa’ya Uygunluk” anlamındaki “Conformite Europeenne” kelimelerinin baş harflerinden ismini alır. Kullanıcılar tarafından bir kalite sembolü olarak bilinir ve ürünün temel kalite ve güvenlik standartlarına uygun olduğunu belirtir. Özetleme gerekirse; ürünün amacına uygun bir şekilde kullanıldığı sürece insan can ve mal güvenliğine, bitki ve hayvan varlığına, çevreye zarar vermeyeceğini gösteren bir işarettir CE.
Şekli yukarıdaki gibidir. Boyutu değişebilir fakat oranlara uyulmalıdır. Ürünün yapısından ötürü levha üzerine okunaklı ve silinemez bir şekilde iliştirilemiyorsa, ürün paketine ve/veya uygun dokümanlara iliştirilmelidir.
CE Nasıl Alınır?
Üreticilerin, ürünlerinin 2006/42 AT Makine Emniyet Yönetmeliğine göre hangi kapsama girdiğini doğrulayarak, gerekli ise yetkilendirilmiş onaylı kuruluşlara başvurmaları gerekmektedir.
Örneğin; 2006/42 AT Ek4 kapsamına girmeyen bir pres için, yönetmelik yetkili bir kuruluşa başvurmayı zorunlu kılmamaktadır. Fakat gerek dökümantasyon, gerek LVD testlerini uygulayabilecek ekipman ve bilgi birikimine sahip değilseniz, yetkili bir kuruluşun tercih edilmesi her zaman daha garantilidir.
CE alabilmeniz için öncelikli olarak bir makine imalatı yapıyorsanız, kullanılan tüm malzemelerin CE sertifikasının olmasına ve bu sertifikaları toplamayıp numaralandırmaya özen gösterin.
Teknik Dosya Nasıl Alınır?
CE alabilmenin temel şartlarından birisi teknik dosya hazırlanması ve 10 yıl bu dosyayı saklamaktır. Teknik dosyanın nasıl hazırlanabileceği konusunda , kendi hazırlamış olduğum bir dosya içeriği ile yardımcı olabilirim.
- Kapak
- İçindekiler
- İmalatçı Bilgileri
- CE Akış Şeması
- İmalat Akış Şeması
- Ürün Teknik Verileri
- Ürün Genel Çalışma Prensibi
- Makine Fotoğrafları (genel görünüş, hidrolik-pnömatik vs. komponentleri, elektriksel komponentler, çalışma prensibini izah edebileceğin sticker formatında fotoğraf, periyodik bakım yapılacak alanların fotoğrafları vs. olmalıdır.)
- Herhangi Bir Alt Model Bilgilendirmesi
- De Montaj ve Yedek Parça Listeleri
- Elektrik ve Kontrol Devre Şemaları
- Hidrolik ve Pnömatik vs. Devre Şemaları
- EN ISO 12100-10/EN 693 ; 2006/42 AT Risk Analizleri
- Makine Emniyet Yönetmeliği EK1 Check List
- Makine Çalıştırma, Durdurma Talimatı
- Referans Standartlar
- 2006/42 Makine Direktifi EK1 Temel Sağlık ve Güvenlik Gereklilikleri Değerlendirme Formu
- CE Uygunluk Beyanı
- Rapor
- LVD Test Raporları
- Tedarikçi Listesi
- İsim Plakası
Bu teknik dosyanın hazırlanabilmesi için makineye ait her türlü bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır ve bu bilgiler aktarabilmek gerekmektedir. Bu bilgilerden bazıları makine boya kodları, genel çalışma prensibi, periyodik bakımların nasıl yapıldığı, makinedeki olası tüm güvenlik risklerinin tespiti ve bu risklerin ortadan kaldırılması için yapılanlar/yapılacaklar (bu risklerin tayininde yönetmelik maddeleri yol göstericidir.), alınan güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığının tayini, makine de-montaj resimleri, hız-güç vs. gibi tüm teknik veriler, kullanılması gereken kablo kesitleri, tüm yedek parça isimlendirmeleri, devre şemaları, tüm kullanılan malzemelere ait CE sertifikaları.
Risk analizlerinin doğru olarak yapılabilmesi için yönetmelikler özümsenmelidir. Standardını satın almadığınız yönetmeliğin risk analizini yapamazsınız. Risk analizlerine bütün standartların isimlerini yazmak doğru bir uygulama değildir bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.
LVD testlerinin yapılıp raporlanması için gerekli bilgi ve ekipmanınız yoksa yetkili bir kuruluştan yardım almanız gerekmektedir. CE için gerekli olan bir diğer dökümün ise kullanım ve bakım el kitabıdır. Buna ait bilgilendirmeleri bir sonraki yazımda paylaşacağım. Teşekkürler.