Catia, Fransızca: conception assistée tridimensionnelle interactive appliquée, Türkçesi: eşgüdümlü üç boyutlu etkileşimli uygulama) anlamına gelen bir isme sahip dünyanın en gelişmiş 3 boyutlu tasarım programlarından biridir. Fransız havacılık firması olan Dassault Systèmes tarafından üretilmiştir ve bu firma aynı zamanda Solidworks tasarım programının da sahibidir. Catia’yı diğer programlardan ayıran ve öne çıkaran şey, yüzey modelleme modülünün oldukça gelişmiş olması, kompozit tasarım modülü bulunması ve aerospace sheet metal modülü ile havacılıkta kullanılan rib/spar vb. geometrileri hızlıca modellemeye yönelik modül sağlamasıdır.
Catia’nın en çok kullanılan sürümü V5 olup, release (ara sürüm) olarak ise ülkemizde R19 ve R21 sıkça kullanılmaktadır. Catia’yı genellikle havacılık ve otomotiv firmaları tercih etmektedir, çünkü lisansları pahalıdır ve senelik olarak kiralanmakta, satın alınmamaktadır. PLM (product life-cycle management) olarak ise Enovia ve Teamcenter ile entegre çalışmaktadır. V6 versiyonu çok daha gelişmiş olmakla birlikte, ülkemiz pazarında henüz yaygın kullanıma kavuşamamıştır, bunun sebebi fiyatı ve server üzerinden çalışmasıdır. V5 versiyonu P1, P2 ve P3 platformları olarak kullanılır e konfigüre edilebilen çok farklı lisans seçenekleri sunar size lisanslı kurulum öncesi satışta.
Lisansız kurulum yasal olmamakla birlikte, kullanıcıların bir kısmı mühendislik platformlarından crack olarak Catia V5 R21 i indirip next next diyerek rahatlıkla kurmaktadır, çalışma dosyası (genelde .dll) orjinalle (genelde program files-catia-bin içinde) değiştirilerek kırılmakta ve kolayca kırılıp kullanılabilmektedir. Kırık programlarda tüm modüller aktif durumdadır, sanki programın tüm kapsayıcı lisanslarını satın almışsınız gibi yani.
En güçlü rakibi Siemens NX olan bu program, otomotiv ve havacılıkta yaygın kullanımını sürdürmeye devam etmektedir. Aşağıda Catia kullanmış veya kullanmakta olan firmalardan bazılarını görebilirsiniz;
Bu firmalardan bazıları Siemens NX’e dönmüş durumdadır, bunun önemli sebeplerinden biri DS’nin yaptığı pazarlama hatasıdır. Catia’nın sadece Enovia ile entegre PLM tabanlı çalışabileceğini, Teamcenter ile çalışmasında destek verilemeyeceğini söylemiş, bu da Teamcenter kullanan müşterileri, veri tabanlarını değiştirme zahmet ve maliyetine uğratacağı için firmalar NX’e kaymaya başlamıştır. Sonrasında Teamcenter PLM desteğini sürdüreceklerini ifade etmiş olsalar da, ciddi Pazar kaybetmişlerdir bu stratejik hata yüzünden.
Teamcenter halbuki .jt formatını Catia’ya da NX’e atabilen bir PLM çözümü idi. Firmanın bu pazarlama hatasının bedeli onlara ağır olmuştur. Catia V4 kullanan az firma kalmıştır ve V6 da bahsettiğimiz nedenlerden ötürü yaygın kullanıma ülkemizde henüz kavuşmamıştır, V5 bu yüzden hala en sık kullanılan versiyonudur. Kullanıcı arayüzü user-friendly olmamakla eleştirilir, bu eleştiri de kimi zaman haklıdır ancak pencereler ve ortamlar arası geçişler oldukça pratik ve tasarım mantığına uygundur.
Catia makine mühendislerinin tasarımda CAD, imalatta CAM olarak kullandıkları ileri seviye gelişmiş bir tasarım programıdır, CAE yani yapısal analiz çözümü ise zayıftır, yapısal analiz için Ansys ya da Nastran kullanılması kullanıcılara önerilir. Firma olarak bütçeniz çok yoksa da Solidworks alır geçersiniz, ancak catia kullananlar, catianın solide göre çok daha stabil çalışan ve ileri düzey bir program olduğunu fark edeceklerdir.
Catia’nın içinde çalışırken, kendiniz macrolar yazabilir, firmanıza özel macrolar yazdırtabilir (DS’ye) ya da internetten hazır makroları da indirip çalıştırabilirsiniz. Yüzey modellemedeki gelişkinliğinin yanı sıra, teknik resim modülünün kullanımı da çok pratik ve detaylıdır. Sac konusunda da ileri sac modelleme teknikleri ve modülleri bulunmaktadır. Free style ortamında yüzeylerin kontrol noktasından ölçüsel olmayan çektirmeler, eğmelerde bulunarak endüstriyel tasarım mühendislerine de göz kırpmış ve başarılı olmuştur. A- class yüzey modellemede, zebra çizgilerine uygun aero-dinamik yüzeyler oluşturmada son derece başarılıdır.
100 TL’lik videolu catia eğitimini Mühendis Beyinler’de sizlere indirimli sunmanın haklı sevinci ve gururunu duyuyoruz, ülkemizin yetişmiş beyin gücüne ihtiyacı var nitekim. Eğitimini almak için Mühendis Beyinler Instagram sayfasına mesaj atabilirsiniz. Ayrıca sık sık yeni eğitim paylaşılıyor. Takipte kalınız. Saygı ve sevgilerimle..
Alp hocanız..