Cassini’ye Veda

13 yıllık hiç görev aldınız mı? Kimimize için hüzünlü bir ayrılık oldu. Astronomi ve Uzay tarihinin en önemli sonlandırılmış görevi Cassini artık sonsuzlukta. 1997 yılından beri NASA’nın Satürn keşif uydusu olarak tüm görevlerini başarıyla tamamlayarak insanlık adına çok önemli fotoğraflar ve bulgular elde etti. Güneş sisteminde bir umut hayat olabileceğini bizlere hissettirmiş ve umut kaynağı olmuştur. 7 yıllık Satürne ulaşması 13 yıl da Jupiter görevi ile yaklaşık 20 yıllık bir yaşam serüveni gösterdi. Satürnün halkalarından ölüm dalışı yaparak sinyallerini sona erdirdi.

Toplam 3.9 milyar bütçe ile toplam 29 farklı yabancı araştırmacının üzerinde çalıştığı Cassini Uzay aracı dünyadan çıplak gözle görünen en uzak gezegeni  yakından tanıttı. Saatte 120 bin 700 km hız gibi devasa bir rakamla görevini tamamladı. Satürn ile ilgili olarak toplam 400.000 bin fotoğraf çeken uzay aracı Satürnün uyduları ile de önemli kaynaklara ulaştı.

8 milyar kilometre yol kateden Cassini Uzay aracı genel koordinatörü Earl Maize, “Uzay aracının başarılı bir şekilde ölümünün gerçekleştirildiğini, 20 yıllık görevinde hiç hata yapmadığını belirtmiştir.”

Türkiye saati ile 14.11’de görevini tamamlayan Cassini Uzay aracı ilk kez yeni yakıt ile uzay boşluğuna gitmiştir. Bu yakıt bir sonraki proje için geliştirilecek ve evrenin ıssız, el değmemiş yerlerine daha iyi araçlar gönderilmesine yardımcı olacaktır.

Cassini uzay aracına verilen ad 17. yüzyılda Fransız – İtalyan Matematikçi ve Astronomi uzmanı Domenico Cassini adına atıf edilmiş bu görev Cassini’nin doğum gününe yetiştirilmeye çalışılmış fakat başarılı olunamamıştır.

Cassini Satürn’ün uydusunun 4 tane olduğunu henüz o dönemde araştırmış ve bulmuştur. Bunlardan Titan ve Enceladus’ta insanları heyecanlandıran çok önemli bulgular elde edildi. Gezegende 1 yıl süren devasa fırtınayı da gözlemleyen Cassini, Enceladus uydusundaki buz noktalarındaki patlamaları ve ayrıca Titan’ın metan ve etandan oluşan göllerinin varlığını da göstermiş oldu.

Bilim dünyası ise bu verilerle ilgili olarak yaklaşık 4.000 akademik makale  kaleme almış ve fotoğraflar üzerinden araştırmalara devam etmektedir.

Mushab Bedirhan Andız
Mushab Bedirhan Andız
Matematik Araştırmacısı ve Yazar
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?