Ana Sayfaİnceleyip ÖğrenCamPet Nedir Ve Nasıl Üretilir

CamPet Nedir Ve Nasıl Üretilir

CamPet Ülkemizde Doğanay limonata firmasının büyük bir yatırım harcayarak reklamını yaptığı limonata şişeleridir. Firma camın tazelik ve bakteri tutmama özelliğini, PET’in hafiflik ve kırılmazlığı ile birleştirip tüketiciye sundu.

Öncelikle PET (Polietilen tereftalat) polyester ailesine ait termoplastik bir polimer malzemedir. İçecek malzemelerinin büyük bir bölümü (su şişeleri) PET maddesinden yapılmaktadır. Isıl işleme bağlı olarak tamamen şeffaf veya opak olarak üretilebilir. En önemli özellikleri hafif olması ve iyi bir gaz geçirgenliği olmasıdır. Bazı uygulamalar için nem bariyeri olarakta kullanılabilir. Darbeye karşı oldukça dayanıklıdır. Termoplastik bir malzeme olarak çok zor plastik deformasyona maruz kalır.

CamPet Nedir

campet

Peki neden cam olmasını istiyoruz?

Cam ürünleri, içine konulan malzemenin tat ve kokusunu değiştirmeden uzun süre korur. Bu özellikleri camın bakteri ve mantarı barındırmamasından kaynaklanmaktadır. Saydam olmasını içinin gözükmesini sağlamaktadır. Güçlü bir bariyer sağlamaktadır (gaz, koku, nem geçirmez).

Ancak bazı dezavantajları bizi PET yani plastik malzeme kullanmaya zorlamaktadır. Bunların başında camın kırılgan bir yapısı olmasıdır. PET malzemesi de kimyasal tepkimelere girme eylemi göstermektedir. Bu yüzden uzun süre PET içinde ürünü fazla süre tutmamak gerekmektedir.

campet nedir

CamPET hayatımıza çok büyük bir yenilik katmaktadır. PET ve camın avantajları yeni tek bir üründe toplanmıştır. Böylece sağlıklı, hafif, sert ve güçlü bir şişe elde edilmiş olmaktadır. Doğanay firmasını bu işi yapan tek şirket olan KHS firması ile işbirliği yapıp bu şişenin üretimini sağlamıştır.

İşte CamPET şişe üretimi yapan cihaz:
campet üretimi

Peki nasıl oluyor da cam bu PET şişenin içine konmaktadır?

Camın ana maddesi (SiO2) yani saf kuartzdır. Kuartz maddesi gaz atomizasyonu ile toz haline getirilmektedir. Toz haline getirilen Kuartz maddesi PET şişe içine püskürtülür. Bu işlemden sonra cam yani Kuartz kalınlığı 1 mikron olmaktadır. Püskürtülen bu Kuartz tozu temizleme işlemine girmektedir. 1 mikron kalınlığı camın ağırlığını azaltır, camın özelliklerini yansıtır.

Çağatay Özada
Çağatay Özada
Ege Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği A.B.D. yüksek lisans eğitimi almaktayım. Nano malzemeler ve biyo malzemeler,biyomedikal görüntüleme sistemleri,radyofarmasi ve nükleer uygulamalar alanında araştırmalar yapmaktayım. "Bir bilim insanı olmak, evreni her yönüyle sevmek demektir."

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?