Bu yazımda yeni doğan buzağı bakımı nasıl yapılmalıdır ve buzağı beslenmesi nasıl yapılmalıdır soruları üzerinde duracağım. Hayvancılık sadece süt ineği etmek ya da kesime hayvan yetiştirmek için olmaz. Mevcut sürünü büyütmek için yavru almak, kaliteli yavru almak için de gereken uygulamaları yapmanız gerekir. Yeni doğmuş buzağıların doğumdan sonraki ilk 4 aylık bakım ve beslemeleri çok iyi olmalıdır. Gerek solunum yolu hastalıkları gerek ise ishal nedeni ile ölümlerin çoğu bu 4 aylık dönemde olmaktadır. Buzağıların bakımı ve beslenmesi bu dönemde süt ikame olarak buzağı başlangıç yemleri verilmesi gerekmektedir. Fakat kuru ot vermemek gerekir. Hayvan sürümüzü büyütmek için her yıl mevcut hayvanlarımızın % 30 kadarı sürü büyümesine katılmalı, ayrılan kadar hayvan da sürüye dahil edilmelidir.
Buzağı bakımı doğum evresi: Gebelik süresince iyi izlenen hayvanlar son 3 hafta ayrı bölüme alınarak gözlemlenmeli, ve özellikle hijyen ve sanitasyon kurallarına riayet edilmelidir. Doğum bölgesi olarak adlandırılan mekan kuru temiz ve yaklaşık olarak hayvan başına 15 m2 olmalıdır. Hayvan memelerine aşırı dolan sütün zarar vermesini engellemek için kendi akış sağlamıyor ise son çare olarak sağım yapılmalı ve temizlik ve dezenfektan ürünleri kullanılmalıdır. Normal de sağım tavsiye edilmez. Hassas dönemde hayvana zarar verebilir.
Memelerdeki süt inme olayı doğumun yaklaştığının belirtisidir. Ama üretici bunları da not olarak aldığı için yaklaşık olarak günlerini bilir. Doğum sonrası buzağı üzeri bir zar ile kaplı olarak doğar. Buna üreticiler Eten derler. Normalde inek hemen yavrusunu yalayarak kurutmaya çalışır. Bazen de bu olmaz, bu durumlarda buzağıyı bizlerin kurutması gerekir. Doğum sonrasında Tarım müdürlüklerine haber verilerek hayvanların kayıt altına alınması gerekmektedir. Buzağılara başlangıç olarak ilk 3 günde 4-5 lt ağız sütü içirilmelidir.
Ağız sütü çok kaliteli olduğu için ve hayvan özellikle yavrusu için ürettiğinden dolayı mümkün mertebe buzağaya içirmelidir. Haftalık olarak 25-35 lt kadar ağız sütü içirilmelidir. Buzağı normalde 2 saatte ayağa kalkar ve annesini emmeye başlar. Bu süre zarfında meme de kalan süt el ile sağılarak hayvan da rahatlatılmalıdır. Doğum felci riskine de bu sırada dikkat etmek gerekir. Ağız sütü yüksek kalitede olduğundan dolayı buzağıyı hafif ishal edebilir. Bu buzağı için faydalıdır. İçindeki istenilmeyen sıvıların boşaltılmasını sağlar. Ağız sütü buzağıyı ilk 6 ay hastalıklardan koruyacak şekilde bağışıklık maddeleri ihtiva eder. Buzağılar sütten kesilince buzağı başlangıç yemleri ile beslenebilirler. 1 kg kuru ot 1,5 kg yem tüketebilir. Ortalama bir buzağı 300 lt civarında süt içer, fakat bu sütü üreticiler buzağıya tamamına vermek istemezler. Bazı bölgelerde 200 lt süt e kadar da süt verilebilir. Gene bazı çiftliklerde inek sütü yerine süt tozu yağlı tohum ve mineral madde kullanılarak buzağı beslemesi yapılmaktadır. Bu da toplamda 180-200 lt civarında olur.
Kuru Ot Verilmesi: Buzağılarda işkembe küçük ve aktif değildir. Ön mideler gelişmemiştir. Bu yüzden buzağılara sindirimi kolay ve besin değeri yüksek yemler verilmesi gerekmektedir. Büyük hayvanlar gibi ruminant olayı görülmeyen buzağılarda gerçek mide vardır. Ön mideleri ilerleyen dönemlerde gelişir. Sütten başka şekilde beslemeye genelde 2. Haftadan sonra başlanır. Bu gözlemle de bilinebilir. Eğer buzağı geviş getirmeye başladı ise, rumen gelişimi oluşmaya başlamıştır.
Keşif yem verilmesi: Buzağılarda doğumdan 10 gün sonra yem verilmeye başlanabilir. 2. Hafta itibari ile 50-70 gram ile başlayan kesif yem, 3. Hafta 100 gram, 4 ve 5. Hafta 150-200 gram, 7.hafta 600 gram, 12.hafta da ise 1200 gram şeklinde verilebilir. Aradaki haftalarda ise azar miktarlarda artış yapılmalıdır.
3.ayda ise 900 gram buzağı büyütme, 1100 gram kuru ot, 750 gram silaj verilebilir.
- ayda ise, 1100 gram buzağı büyütme, 1500 gram kuru ot, 1500 gram silaj verilebilir.
- ayda ise, 1200 gram buzağı büyütme, 2000 gram kuru ot, 2000 gram silaj verilebilir.
- ayda ise, 1500 gram buzağı büyütme, 2250 gram kuru ot, 2250 gram silaj verilebilir.