Ana SayfaZiraat MühendisliğiBüyükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır

Büyükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır

Bu yazım büyükbaş hayvancılık nerede yapılır hakkında olacak. Ülkemizde büyükbaş hayvancılık Anadolu’nun birçok kesiminde yapılır. Türkiye de en fazla Karadeniz kıyı kesimi ile Doğu Anadolu bölgesinin Erzurum – Kars bölgesinde gelişmiştir.

Hayvancılık

Büyükbaş Hayvancılığın Burada Gelişmiş Olmasının Nedeni?

Bu bölgelerde yazlar serin ve yağışlı geçtiğinden gür otlaklar mevcuttur. Karadeniz bölgesinde özellikle yaz aylarında yaylacılık yapılmaktadır. Yaylalarda gür otlaklıklar ve geniş arazilerin olması hayvancılık için büyük bir zenginliktir. Karadeniz bölgesinde ilkbaharın başında kentten, şehirden yaylaya göç başlar ve sonbaharın sonuna kadar orada geçici olarak yerleşke kurulur.

Büyükbaş hayvancılık bu bölgelerde yaşayan insanların geçim kaynağını oluşturmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan insanlar arazi ve otlak bakımından zengin oldukları için çiftçilik adına altında bu mesleği yapmaktadırlar. Bu bölgelerde geniş otlakların bulunması kışın hayvanların ağırlarda yiyeceği yem ihtiyacını da karşılamaktadır. Büyükbaş hayvancılıkta en baştaki sorun yemlerin pahalı olmasıdır.

Büyükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır

Özellikle kışın hayvanların dışarıda beslenemediği için yem ile beslenmektedir. Buda bir hayli masraflı olmaktadır. Ama bu tür bölgelerimizde kışında yetecek şekilde otlakların olması açısından zengindir. Kış için belirli depolarda hayvanlara yetecek kadar ot biriktirirler. Buda büyükbaş hayvancılık yapanların kazançlarına olumlu etki eder. Büyükbaş hayvancılığın tercih edilmesinin sebebi sütünden, etinden ve derisinden yararlanılmasıdır. Sütünden; peynir tereyağı, yoğurt gibi ürünler elde edebiliyorlar ve bunlar gayet organiktir.

Bu bölgelerde kurulan halk pazarlarında bu ürünleri satan çiftçileri görebilirsiniz. Ayrıca büyükbaş hayvancılık yapılan bölgelerde hayvanların dışkıları tarlalarda organik gübre olarak kullanılmaktadır. Buda toprağa çok faydalıdır. Erzurum -Kars bölgelerinde hayvan dışkıları kış aylarında ısınmak için tezek haline getirilip yakacak olarak kullanılmaktadır.

Büyükbaş hayvancılıkta mera hayvancılığı ve ahır hayvancılığı olarak ayırabiliriz

Ahır hayvancılığı ticari konuda daha yaygın olan alanlarda görülür. Bu bölgelere Marmara bölgesinde daha yaygındır. Marmara bölgesinde ahır hayvancılığı nasıl ilerlediğine bakalım. Bu bölgede ahır hayvancılığın yaygın olması süt fabrikalarına ve yem fabrikalarına yakın olmasıdır.

Yem fabrikalarına yakın olması yemleri daha uygun fiyata alabilmeleri onlar için önemlidir. Ahır hayvancılığında üretilen günlük sütler direk fabrika tarafından toplanarak işlenme alanına götürülür buda ahır hayvancılığı yapanlar için pazar arayışına girmelerine gerek kalmaz ve ürettikleri sütü hemen satabilme imkanı vermektedir.

Ahır hayvancılığında verim yüksektir. Mera hayvancılığı otlaklara bağlı olduğu için masrafsızdır ama verim düşüktür. Ahır hayvancılığı mera hayvancılığına göre daha model sistemde ilerlemektedir. Hayvanların hangi yemlerle besleneceği hangi aralıklarla yem verileceği ve ortam koşulları alınacak süt acısından çok önemlidir. Mera hayvancılığında geniş otlaklıklarda her türden ot türüyle ve belirli bir zaman dilimi olmaksızın beslenirler. İlginizi çekebilir: arıcılık nerede yapılır

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?