Herkese merhaba arkadaşlar. Sizlere günümüz teknolojisinin bir ihtiyaç olarak doğurduğu bulut teknolojisi ve işleyişinden bahsetmek istiyorum. Giderek gelişen teknolojide en ihtiyaç duyduğumuz konulardan birisi tartışmasız veri depolama ve güvenliği. Bankalar, GSM Şirketleri, Holdingler ve birçok kurum ve kuruluş için bir zorunluluk haline gelen müşteri verilerini depo etmedir. Zira geçmişteki gibi veriler GB’ları aşmış çok çok büyük veri yığınları halini almıştır.
İşte tam bu noktada bulut teknolojisi (cloud) devreye girmektedir. Online cihazlarımız arasında veri korunumunu ve cihazlar arası veri aktarımını sorunsuz bir şekilde yerine getiren bu sistem günümüzde de geleceğin çok parlak teknolojileri arasında gösterilen bir sistem. Verileri bir havuzda toplayan birbiri içerisinde karışıklığa yol açmadan kullanıcı istediğinde online olarak bağlantılı cihazlarına sunan bir işleyiş olarak görebiliriz bulut teknolojisini.
Aynı zamanda yedekleme artısıyla sunulan bu hizmet güvenlik konusunda da asgari düzeyde tatmin edecek bir noktada olması sektöre olan ilgiyi her geçen gün daha da arttırmakta. Hizmeti maalesef internet bağlantıları olmadan kullanmak mümkün değil. Artık günümüzde bir çoğumuzun kullandığı akıllı telefonlarımızın yedekleme mantığı da aslında hizmetin bu noktaya gelemsinde ki kıvılcım olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira mobil marketlerde bizlere sunulan yedekleme uygulamaları da aynı prensiple çalışmaktadır. Sakladığımız bu verileri internet lokasyonu olan bütün makine ve cihazlarda kullanma şansı sunmakta.
- Bulut teknolojisi düzenlenebilen ve kolaylıkla diğer sunuculara aktarılabilen bir teknolojidir.
- Sanal kaynak desteği sağlayan bu sistem iletişim modelleri arasında yeni bir iletim modelidir.
- Karşı taraftan yani iletilecek servisten işlem yapabilir.
Risklerinden bahsedecek olursak hepimizin aklına bu havuzun güvenlik sorunu gelecek ki buda kullanıcıların en doğal hakkı olmakla beraber akıllarda en çok soru işareti bırakan nokta olma özelliği de taşımakta. Bu konuda pek iç açıcı konuşamıyoruz zira sağlayıcı 2. şahıs olduğu için lokasyonlar arası veri kayıpları ve verilerinizi başkalarının ele geçirmesi söz konusu.
İkinci sorun ise bu sistemin iki boyutta ele alınması bunlar ise public ve private kısımlarıdır. Bu iki katman arasında güvenlik farkı olduğundan gelişmiş ülkeler üst düzey hizmet alırken gelişmemiş ülkeler güvenlik zafiyeti daha yüksek servis sağlayıcılardan hizmet almaktadırlar. Bu da gelişmemiş ülkeleri açık bir siber avı haline getirmektedir…