Ana SayfaZiraat MühendisliğiBöcekler Kaç Yıl Yaşayabilir

Böcekler Kaç Yıl Yaşayabilir

Böceklerin sadece birkaç hafta yaşadığını mı düşünüyordunuz? Bu böcek 50 yıla kadar yaşayabilir! Böcekler dünyadaki en dayanıklı canlılar arasında değildir. Ev sineklerinin ömrü en fazla 30 gündür. Bu kısa sürede yüzlerce yumurta bırakırlar ve popülasyonları sadece bu şekilde korunur. Kan emici dişi sivrisinekler iki aya kadar yaşayabilirken, erkekler sadece iki hafta civarında yaşar. Böceklerin kısa ömürlü olmasının nedeni, varoluşlarının temel amacının üreme olmasıdır. Ayrıca sürekli tehlikelerle karşı karşıyadırlar: her an kuşlar tarafından yenebilir veya insanlar tarafından öldürülebilirler. Ancak dünyada 50 yıla kadar yaşayabilen böcekler de vardır.

Dünyanın En Güzel Böcekleri

IFL Science’ın bildirdiğine göre, en uzun ömürlü böcekler Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi’nin böcek koleksiyonu incelenirken bulundu. 50 yaşına kadar yaşayabilen böceklerin olduğunu hayal edebilir miydiniz? Ne yazık ki, modern dünyada ve özellikle eski çağlarda, insanların çoğu bu yaşa ulaşamıyordu.

dünyanın en güzel böcekleri

Bu uzun ömürlü böcekler, mücevher böcekleri (Buprestis aurulenta) olarak biliniyor. Hayatlarının çoğunu larva aşamasında geçirirler ve ahşabın içinde saklanırlar. On yıllar boyunca larvalar ölü odunla beslenir ve ancak ondan sonra yetişkin bireylere dönüşürler. Tam gelişmiş böcekler oldukça güzeldir: yeşil-sarı, parlak bir vücut yüzeyleri vardır.

Ancak ahşapla çalışan insanlar mücevher böceklerini sevmez. Bunun nedeni, ahşabın yapısını yavaş ama emin bir şekilde tahrip eden zararlılar olmalarıdır. Ahşabın parazitlerle enfekte olduğunu anlamak çok zordur – üzerinde delikler olmaz. Varlıklarından şüphelenmek için ancak ahşabın içinden gelen hafif bir çıtırtı sesi duyulabilir.

Ahşabı Yok Eden Parazitler

Ahşapla beslenen böcekler, insanların ahşap su taşıtlarını aktif olarak kullandığı zamanlarda özellikle çok sorun yaratıyordu. 20. yüzyıla kadar uzak bir ülkeden diğerine sadece gemiyle gidilebiliyordu ve parazitlerle enfekte olmuş tek bir tahta parçası bile yüzlerce kişinin ölümüne neden olabilecek korkunç bir felakete yol açabilirdi. Bu nedenle mücevher böceklerinin kötü bir üne sahip olması şaşırtıcı değil.

ahşapla beslenen böcekler

Bilim insanları, mücevher böceklerinin larva aşamasında 50 yıl kaldıklarını düşünüyor çünkü ölü odunla besleniyorlar. Bu çok besleyici olmadığı için larvaların gelişmesi bu kadar uzun zaman alıyor. Ancak daha sonra yetişkin bireylere dönüşüyorlar ve diğer ağaçlara larva bırakmak için dışarı çıkıyorlar.

Genellikle insanlar ahşap yapılar inşa eder ve yıllarca malzemenin enfekte olduğundan şüphelenmezler. Bu durum ancak güzel ama zararlı böcekler ortaya çıktığında anlaşılır. Bazen ahşap, yapılara yeni eklemeler yapıldığında enfekte olur. Ya da bu durum, bir kişi enfekte olmuş ahşap kullanarak bir yapıyı tamir ettiğinde ortaya çıkar.

Araştırmacılar ayrıca, aynı yumurtadan çıkan bazı bireylerin farklı hızlarda gelişebileceğini öne sürüyor. Bu, aynı çevresel koşullarda gerçekleşir, bu nedenle araştırmacılar şu anda larvaların olgunlaşma hızındaki bu farkı açıklayamıyorlar. Bu gizemi çözmek için zamana ihtiyaç var – bilim insanlarının böcekleri izlemesi veya hatta on yıllar sürecek bir deney yapması gerekecek.

Dünyanın En Uzun Yaşayan Böcekleri

Dünyanın en uzun yaşayan böcekleri arasında başkaları da var. Örneğin, termit kraliçesi verilebilir. Başlangıçta günde 20 yumurta bırakır. Ancak daha sonra 11 santimetre uzunluğa kadar büyür ve günde 4 bin yavruya kadar hayat verir. Termitlerin çok büyük evleri vardır ve tüm bu evi idame ettirmek için çok sayıda işçiye ihtiyaç duyulur, kraliçe de bunları üretmekle meşguldür. Eğer termit yuvasını hiçbir şey tehdit etmezse, kraliçe de 50 yıl veya daha fazla yaşayabilir.

termit kraliçesi

Diğer uzun ömürlü böcekler arasında karınca kraliçeleri (15 yıl), uzun antenli böcekler (3-5 yıl), ağustos böcekleri (17 yıl) ve diğerleri sayılabilir. 2024 yılında ABD’de son iki yüzyılın en büyük ağustos böceği istilası bekleniyor. Bu canlılar dünyanın en gürültülü hayvanları arasında yer alıyor – 107 desibele kadar ses çıkarabiliyorlar.

Elif Alkan
Elif Alkan
Merhabalar, YTÜ'de Elektrik Mühendisliği okumaktayım. Tecrübelerimi sizler ile paylaşacağım :)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?