Merhabalar bu yazımda sizlere bluetooth modüller hakkında bilgi vereceğim. Bluetooth modüllerin elektronik uygulamalarda ki yeri nedir? Bluetooth modüller tam olarak ne iş yapar? Bu yazımızda bunları inceleyeceğiz.
Bluetooth modüller HC-03, HC-04, HC-05, HC-06 gibi modellere mevcuttur. Ancak ülkemizde en çok bilinen ve kullanılan modeleri ise HC-05 ve HC-06′ dır. HC-06 sadece Slave modunda çalışırken, HC-05 hem Slave hem de Master modda çalışabilir. Peki nedir bu Slave ve Master mod?
Bluetooth Modüller
Slave modunda bluetooth modüle dışardan bir bağlantı yapılabilirken, modül ile başka bir bluetooth cihaza ilk bağlantı yapılamıyor. Yani siz HC-06 ile başka bir cihaza isteğiniz doğrultusunda bağlanamazsınız. Ancak HC-06 modülüne dışardan bir cihaz bağlabilir. Master mod ise sizin elinizdeki modül ile dışardaki bir bluetooth cihazına direk olarak ilk bağlantıyı yapmanıza olanak sağlıyor. HC-05 iki modda da çalışabildiği için HC-06 ya göre daha çok tercih ediliyor.
Çalışma mantığı ise seri haberleşme esasına dayanır. Tx ucu verici ucudur, Rx ise alıcı ucudur. 3.3V ve 5V arasındaki gerilimlerde çalışabilir. Ancak veri alış verişini 3.3V ile yapmaktadır. Verici ucundan gönderilen veriyi mikrodenetleyici algılar ama mikrodetleyicinin çıkış voltajı 5V olduğu için bluetooth modülümüze zarar verir. Bu yüzden mikrodenetleyici çıkış ucuna gerilim bölücü uygulayıp istenilen gerilime indirmeliyiz.
Bluetooth modüller içersinde adı, şifresi ve baund hızı ayarlanmış olarak gelir. Bunlar, adı HC-06 , şifresi 0000 veya 1234 ve baund hızı 9600 olarak ayarlanmıştır. Unutmayalım ki alıcı ve vericimizin baund hızı ayni olmalıdır. Bu modüler bize adını, şifresini ve baund hızını değiştirme olanağı sağlıyor. Bunu ise AT komutlarıyla yapabiliyoruz.
Bu kadar anlattık ama nerede işimize yarayacak? Biliyorsunuz ki artık hepimizin elinde akıllı telefon mevcut. Aynı zamanda android uygulamamızı kendimiz yapabiliyoruz. Yani telefonumuz ile birçok şeyi bluetooth üzerinden kontrol edebiliriz. Evinmizdeki ışıkları, kapıları, perdeleri veya yaptığımız devreleri kontrol edebiliriz. Bu bluetooth modüllerinin kullanım alanı çok geniş. Tamamen hayal gücümüze kalmış ve tabiki yazılım bilginize. Umarım faydalı olmuştur. Kullanmak isteyen arkadaşlara kolay gelsin.
Bir diğer yazımız olan akıllı evler nedir ve akıllı ev otomasyonları başlıklı yazımıza göz atmalısınız.