Ana SayfaMesleklerBiyoloji Mühendisliği Nedir

Biyoloji Mühendisliği Nedir

Ülkemizin, hemen her üniversitesinde bulunmayan, biyomühendislik bölümü sadece belirli üniversitelerde bulunmaktadır. Peki, biyoloji mühendisliği nedir?  Aslında, biyoloji mühendisliği ana bilim dalı olarak kabul edilmektedir. Yani biyoloji mühendisliğinin alt bilim dalları vardır. Biyoloji mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler biyoloji mühendisliği ve alt dallarında yer alan bütün dersleri görmüş demektir.

Biyoloji mühendisliği, temel tıp adı altında ki bilgiler ile mühendislik arasında bağlantı kurarak, çalışmalar yapan bölüme verilen isimdir. Biyoloji mühendisliği bölümünden mezun olan kişilere ise, biyomühendis olarak meslek ünvanı verilir. Biyoloji mühendisliği, diğer mühendislik bölümlerinden farklıdır. Tıp ve mühendislik biliminin birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Biyomühendis olmak isteyenlerde, aranacak nitelikler vardır

Tabi ki, bu bölümü okuyup biyomühendis olmak istiyorsanız, sahip olmanız gereken bazı nitelikler vardır. Örneğin, fen bilimlerine, yani biyoloji kimya gibi derslere büyük bir ilginizin olması gerekmektedir. Ayrıca hayal gücü gerektiren tasarlama ve tasarladığınızı uygulamaya dökmeniz gerekmektedir. Araştırmacı ve meraklı bir ruha sahip olmanız ve bilimle yakından ilgilenmeniz gerekmektedir. Çalışma ortamınız genellikle laboratuvar olacağı için titiz ve dikkatli bir yapıya sahip olmanız gerekiyor. Bu gibi biyomühendis olmanın temel niteliklerini kendinizde buluyorsanız, ileride başarılı bir biyomühendis olabilirsiniz.

Biyoloji Mühendisliği Taban Puanları

2016-2107 Biyoloji mühendisliği taban puanları aşağıdaki tabloda gösterilmişir. Veriler ösym sitesinden temin edilmiştir.

Üniversite Adı Bölüm Puan Türü Genel Kont. Genel Yer. Taban (En Küçük) Puan En Büyük Puan
KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Kimya-Biyoloji Mühendisliği (İngilizce) (Tam Burslu) MF-4 4 4 515,17746 521,48796
KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Kimya-Biyoloji Mühendisliği (İngilizce) (%50 Burslu) MF-4 15 15 440,65832 511,30909
KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Kimya-Biyoloji Mühendisliği (İngilizce) (%25 Burslu) MF-4 21 21 401,18050 438,34222

Biyomühendisin 3 ana görevi vardır. İlk olarak biyomühendis ortaya çıkaracağı ürünü zihninde kabataslak tasarlaması gerekir. Daha sonra, zihninde tasarladığı ürün için doğru ekip malzemelerini belirlemeli ve kendine uygun çalışma ortamını oluşturmalıdır. Daha sonra tasarladığı bu ürünü uygulamaya dökmeli ve gözle görülür bir sonuç elde etmelidir. Biyomühendisin temel amacı, biyoteknoloji alanındaki bilimi kullanarak refah düzeyi yüksek ortamları oluşturmaktır. Genellikle biyomühendislerinin çalışma alanları laboratuvar olmalıdır. Bazı sektörel değişiklikler yaşansa da genellikle çalışma ortamları düzenli ve temizdir.

Çalışma alanlarının artırılması, üniversitede açılan bölüm sayısının çoğalması gibi biyoloji mühendisliği bölümü için avantaj sayılabilecek birçok değişim her gün yaşanmaktadır. Ülkemizde, çok geniş iş olanaklarına sahip olmayan biyoloji mühendisliği bölümünün artık böyle bir sorun ile karşılaşmayacağını düşünüyoruz. Gerek özel sektör, gerekse de devlet tarafından sürekli biyomühendis atamaları yapılmaktadır. Ayrıca her geçen yıl biyomühendislik bölümünün kontenjan sayısı genişletilmektedir.

Merak edilen diğer konulardan birisi ise biyomühendislik maaşları. Bu konu hakkında bilgi almak için bu yazımızı okuyunuz; biyomühendislik maaşları.

Merve Yumlu
Merve Yumlu
Mühendis olma yolunda bir öğrenci :) Mühendis Beyinler aracılığı ile araştırmalarımı sizler ile paylaşacağım.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?