Potasyum, fosfor, demir elementlerinin yanında gündelik hayatımızın bir çok alanına girmiş bir elementtir kalsiyum. Gerek mimari alana gerek süsleme alanına ama daha çok biyolojik yapımızda yer almıştır. Küçüklüğümüzde anne babamızın süt içmezsek büyüyemeyeceğimizi söylemelerinin sebebi de sütte bol miktarda bulunan kalsiyumdur. Bu yazım bitkilerde kalsiyum eksikliği hakkında olacak.
Kalsiyum Eksikliği Nedir
Aslında kalsiyumun bu görevi bütün canlılarda aynı işlemi görür. Hayvanlarda olduğu gibi bitkilerde de hücre duvarı yapısına katılarak bitkinin dik kalmasını sağlar. Bitkilerde kalsiyum eksikliğinde yatmalar ve kırılmalar görülmesinin sebebi hücre duvarının tam olarak oluşamamasıdır.
Kalsiyum özellikleri; Ca bitkilerde bir görevi daha vardır. Bitkiler büyüyebilmek için gerekli minerallere ihtiyaç duyar. Bu mineraller kök vasıtasıyla alınır. Eğer ki mineral fazlalığı varsa bitki köke sinyal yollar ve bu alımı durdurur.
Peki bu sinyalleri bitkiler nasıl yollar?
Bu konuda kalsiyumun rolü oldukça büyüktür. Kalsiyum yaprakların klorofil yapısında bulunan bazı enzimleri bir araya getirmekle görevlidir. Bu enzimler kendi başlarına bir şey ifade etmezken kalsiyum vasıtasıyla bir araya gelerek yapraktaki beyin görevini üstlenir. Bu şekilde yaprağın içerisinde bulunan diğer elementlerin fazlalığı veya azlığını köke sinyal yollayarak alımını veya durdurulmasını sağlar. Kalsiyum eksikliğinde bitki neye ihtiyaç duyduğunu algılayamaz bundan dolayı kimi besin elementlerini fazla kimilerini de az alarak sıkıntı yaşar.
Bir bakıma baktığımızda bilinçsizce kopardığımız her yaprak aslında bitkiye ait bir beyni kopardığımız anlamına gelir.
Bitkilerde Kalsiyum Eksikliği Nasıl Giderilir
Bitkilerde kalsiyum eksikliği nasıl giderilir; Kalsiyum bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde ve tarla ziraatinde sahip olduğu çifte rolden dolayı özel bir önemi bulunur: bitki beslemesi için gerekli bir elementtir ve toprak yapısını iyileştirir. Kalsiyumun beslenme değeri aşağıda açıklanacaktır.
Kalsiyum bitkiler için gerekli olan önemli bir besin elementidir, olmadan bitkiler büyüyemez. Meyve ve yapraklara sağlanan yeterli miktarda kalsiyum düzgün bitki gelişimi ve ürün büyümesi, hasat ile depolanma esnalarında oluşabilecek Ca noksanlığından kaynaklanan bozuklukları gidermek için gereklidir.
Kalsiyum değerli bir elementtir; nitratla birlikte yüksek kaliteli ürün ve verim artışı sağlar
Kalsiyum genç yaprak ve meyvelere bitki kökünden emilerek ve suyun hareketiyle ulaşır. Kalsiyum immobil (hareketsiz ) bir elementtir. Bu yaşlı yapraklardan genç olanlara veya meyvelere, tohumlara kalsiyum iletimi olmayacağı anlamına gelir. Düzenli Ca alımı için kök bölgesinde yeterli ve sürekli miktarda suda çözünebilir formda Ca bulunmalıdır. Düzenli kalsiyum nitrat kullanımı ile dengesiz Ca alımından kaynaklanan bozukluk/rahatsızlıklar engellenebilecektir.
Kalsiyumun İşlevleri
Kalsiyum genç dokuların (yaprak, sap ve kökler) düzgün ve sağlıklı gelişimi, renklerinin daha iyi olması, kaliteli ve sağlam meyveler için şarttır. Hızlı bitki büyümesi yeterli miktarlarda Ca ihtiyacına sebep olur. Bu ihtiyaç kalsiyumun hücre duvarı ve hücre zarının oluşumunda ve yapısında önemli bir rol oynamasından kaynaklanmaktadır.
Bitki ve meyvelerde Kalsiyum noksanlığından kaynaklanan birtakım rahatsızlıklar tespit edilmişlerdir. Kalsiyuma bağlı bu rahatsızlıklar kayda değer ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.
Kalsiyum noksanlığı semptomları genellikle bitkiler tarafından yetersiz Ca alımı veya genç dokulara Ca iletiminde sorunlar olması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kalsiyum noksanlık semptomları genellikle büyüme noktalarında ya da büyüme noktalarının yakınlarında veya taze olarak depolanan meyve, yumru, dane ve tohumlarda görülmektedir.
Kalsiyum meyve, yumru ve tohumların sağlamlığını arttırır ve raf ömrünü uzatır. Geç hasat kayıplarını azaltır. Çiçeklerin saksı ömrünü uzatır. Kalsiyum fazlalığı aynı zamanda bitki için tehlikelidir. Bu yazımızda bitkilerdeki kalsiyum eksikliği hakkında bilgiler verdik.