Ana SayfaElektrik ve Elektronik MühendisliğiBir Elektrikçinin Karşılaşabileceği Sorular

Bir Elektrikçinin Karşılaşabileceği Sorular

Bir elektrikçinin tak diye cevap vermesi gereken sorular nelerdir? Evet mühendis kardeşim Emin’im ileride birçok insanı geride bırakıp mesleğinde çok başarılı olacaksın. Fakat herkesten senin gibi olmasını bekleyemezsin. Sana basit sorular soranlar ve bunu da mı bilmiyorsun gibi tepkiler vereceğin sorularda olacaktır. Her soruya hazırlıklı olmalısın. İşte bu yüzden öğrencilik dönemlerinde temel bilgileri bilmen ve hazır cevap olman sana çok faydalı olacaktır. Hadi başlayalım.

Elektrik Mühendisliği

Elektrik bir enerji türü müdür?
Evet kardeşim diyeceksin

reosta

Reosta nedir? Anlatabilir misin?
Ayarlayanabilir dirence reosta denir diyeceksin. Elektrikle çalışan sistemlerde açma kapama düğmesinin yanında bulunur. Örnek; saç kurutma makinesi, iç mekan spot aydınlatma deyip bitireceksin.

Olabildiğince basit cevaplar vermelisin. Mesela bu sorunun ardından hemen şu soru gelir genelde;

Direnç nedir?
Bir maddenin elektrik enerjisinin iletimine karşı gösterdiği zorluktur diyeceksin.

Direnç ne ile ölçülür?
Ohmmetre ile ölçülür diyeceksin. (Herkes elektrikçi değil sonuçta kabullen bunu)

Tuzlu su yalıtkan mıdır?
(Gerçekten bu soru bile gelebilir.) (Sakin bir şekilde anlat😁)

Hayır. Elektrik iletkenliği sıfır ya da sıfıra çok yakın olan durumlardır yalıtkanlık durumu. Örnek olarak şekerli su, saf su, tahta…

İletkenlere örnek verebilir misin?
Tuzlu su iletkendir. Altın, gümüş, Demir, bakır..

iletkenin direnci

İletken bir telin direnci hangi faktörlere bağlıdır?
Öncelikle telin yapılmış olduğu maddenin cinsine, telin uzunluğuna ve telin mevcut kalınlığına bağlı olmak üzere üç temel etmene göre değişir.

Filaman nedir?
(Bunu soran elektrikçi değil ama duymuş biryerlerde ona göre anlat kardeşim.)

Eline bir ampül alıp inceledin mi hiç? Mutlaka görmüşsündür iki tane incecik telin olduğunu. Evet o tellerin ismidir filaman ve ampülün yanması onun elindedir. (Mükemmel gidiyorsun mühendis kardeşim böyle devam soruları cevaplamaya.) 😉

Bakır tel ve alüminyum tel arasında pek bir fark yok gibi duruyor. Var mı?
Tabii ki de var. Bakır son derece iyi bir iletkendir ve tamamına yakın olmak üzere bütün elektrik nakil, iletim hatlarında bakır teller kullanılır. Alüminyum hafiftir ve sert ortam koşullarına oldukça dayanıklıdır. Bakır yakın iyi bir iletkendir. Ben sana ikisi arasındaki farkı şöyle özetleyeyim. Bakır telin kullanıldığı bir lamba alüminyum telin kullanıldığı bir lambadan daha parlak yanar.

İlginizi çekebilir: elektrik ve elektronik mühendisliği

➕ Evet mühendis kardeşim sana soruların saçma ve mantıklı bütün soruları ciddiye almanı öneririm. Çünkü sen saçma bir soruyu mantıklı ve doğru bir şekilde cevaplamaya çalışırken kendi bilmediğin bir cevapla bile karşılaşabilirsin.

➕ Az öncede söylediğim gibi şakın karşındakini aşağılar gibi ya da cahil olduğunu hissettirebilecek bir şekilde gülme, ilginç tepkiler verme. Sana yakışmaz bu. Onun saçma sorusunu güzel bir dille cevaplarsan mantıklı sorular sormaya bailayacaktır. (Tabi istemsiz olarak gelir bu sorular genlerde)

➕ Soruları cevaplarken olabildiğince az teknik terim kullan ve fazla detaya inme. Çünkü teknik terimlere hakim değillerdir ve detaylar insanların kafasını karıştırır. Hedefimiz anlaşılmak, kafa karıştırmak değil.

➕Elinde kağıt kalem varsa bu malzemeleri kullanarak çizim yaparak şekillerle göstermekte sana fayda sağlayacaktır. Çünkü eğer böyle anlatırsan karşındaki ona değer verdiğini gösterir ve soru sormaktan Korkmaz.

➕Kafasında canlandırmasına yardımcı ol. Anlaması daha da kolaylaşacaktır.

Evet mühendis kardeşim diyeceklerim şimdilik bu kadar. Önerdiğin veya tecrübe ettiğin başka temel sorular ya da karşılaşılan sorular varsa lütfen yorum kısmına yaz. Kendine çok iyi bak! Görüşürüz. 🙂

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?