Bilişim sistemleri mühendisi kimdir? Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren bilişim sistemleri mühendisliği bölümünü bitiren bir kişi; basit bilgisayar programlarını tasarlayabilir, bilgisayar donanımları ile alakalı her çeşit iş ve işlemleri, yeni tasarıları yapabilir ya da var olan tasarıları düzenleyebilir, yazılımlar oluşturarak aynı zamanda yazdığı yazılımların kullanım talimatlarını hazırlayabilir ve kullanacak olan kişilere yazılım hakkında bilgiler verebilir. İşte tüm bunları yapabilen uzmana bilişim sistemleri mühendisi denmektedir. Görevleri ile ilgili kısa bilgiyi paylaştıktan sonra asıl merak edilen bilişim sistemleri mühendisliği maaşları için devam edebiliriz.
Bilişim sistemleri mühendisi ne kadar maaş alır?
Birden fazla çalışma alanına sahip bu mühendis grubu için verilen maaşlar farklılık gösterebilmektedir. Aşağıda genel bilgi amaçlı bilişim sistemleri mühendisliği maaşları ile ilgili bilgileri görebilirsiniz.
- Yeni mezun olan bir bilişim sistemleri mühendisi işin özel sektörde verilecek olan maaş 2.500 – 2.900 TL aralığında olacaktır. Tecrübeli ve mesleki anlamda donanımlı olan bir mühendis için maaş aralığı çalışılan firmanın büyüklüğüne göre daha iyi rakamlara yükselebilmektedir.
- Kamu sektöründe işe başlamak isteyen yeni mezun bir bilişim sistemleri mühendisi için 3.500 brüt maaş verilmektedir.
Kamu sektöründe çalışmak isteyen kişilerin unutmaması gereken konu ise KPSS sınavına girilmiş olması ve iyi bir puana sahip olunması gerektiğidir. Yeni mezun bir mühendis için kamu sektörü iyi bir başlangıç gibi gözükebilir ama özel sektörde de kişisel ve mesleki gelişim ile maaşı attırabilmek mümkündür. Tüm meslek dalları için geçerli olan yabancı dil, mesleki sertifikalar ve eğitimler bilişim sistemleri mühendisinin daha iyi bir maaş alabilmesi işin gerekli belgelerdir. Aynı zamanda öğrenim hayatı devam ederken bazı eğitimlere başlanması ve bilgilerin geliştirilmesi işverenlerin gözünde artı olarak değerlendirilmektedir.
Bilişim sistemleri mühendisliği iş imkanları nelerdir?
Üniversitelerin bilişim sistemleri mühendisliği bölümünden mezun olanlar hem kamu hem de özel sektörde iş imkânları bulabilirler. Özel ve devlet bankaları, yazılım şirketleri, ulaştırma ve lojistik şirketleri, farklı sektörlerdeki firmaların bilgi işlem departmanları bilişim sistemleri mühendisleri için çalışma alanlarıdır. Kamu sektöründe ise daha çok üniversitelerde, devlet hastanelerinde ve elektrik kurumlarında çalışabilmeleri mümkündür. Devlet kurumlarında yükselme şansı biraz daha az iken, özel sektörde hızlı şekilde ilerleme şansı daha fazladır.