Günümüz teknolojisinde artık neredeyse her şeyi bilgisayar üzerinden yapar duruma geldik. Bunda zamanla geliştirilen teknolojik dünyanın payı büyüktür. Bu alandaki mühendisler bilgisayar temel bilimlerini esas alan bilgisayarın yardımcı olabileceği pek çok alanda gelişmişlik gösteren bir mühendislik alanıdır. Bilgisayarların özelliklerini sistematik olarak yapısı ve tasarımını geliştirip yazılım sorunlarını ve donanım bilgilerinin sorunlarını giderilmesinde son derece öneme sahip olan kişilerdir bilgisayar mühendisleri. Bilgisayar mühendisliği hakkında bilgilere çok çeşitli yerlerden de ulaşılabilmektedir. Bilgisayar mühendisleri özel kurumlarda olduğu gibi kamu kurumlarında da çalışma imkanlarına sahiplerdir. Sistem uzmanlığı, veri tabanı uzmanlığı, yazılım uzmanlığı, veri madenciliği gibi alanlarda çalışabilmektedirler.
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar mühendisliği hakkında bilgi verilmesi gereken bir başka konu ise bu unvana üniversitelerde görülen dört yıllık bir eğitim sonunda ulaşabildikleridir. Mezun olduktan sonra bilgisayar mühendisi unvanı alırlar. Bilgisayar mühendisleri bilgisayarlara girilecek olan verilerle ilgili çalışma yaparlar ve kullanılmasını sağlarlar. Bilgisayar donanımları hazırlayarak şirketlerde danışmanlık yapabilirler. Programcı olarak çalışabilirler. Sistem çözümleyicisi olarak da iş hayatına atılma imkanlarına sahiplerdir. Yazılım konusunda çalışıp alınan ihalelerde değerlendirme yapabilirler. Bilgisayar ağı gibi ihtiyaçları saptarlar ve kurulması için şartnameler hazırlarlarve de temini için yardımcı olurlar. Bunları yaparlarken kullandıkları birtakım aletler de vardır. Onlardan bahsedecek olursak ana bilgisayar, PC, iş istasyonları, yazıcı, derleyici paketler ve yazılımları, veri tabanları, grafik yazılımları, programlar için programlama dilleri, yine önemli bir paya sahip işletim sistemleri, fazla kullanım özelliğine sahip sistemler, farklı farklı kelime işlemcileri gibi pek çok bilgi beceri ve parçalara sahip olmaları gerekmektedir.
Bilgisayar mühendisliği hakkında bilgi çeşitlerinden olan bir başka konu da bilgisayar mühendisliği bölümünün alt dallarıdır. Gömülü ve işletim sistemler, yazılım mühendisliği, sembolik ve nümerik hesaplama, akıllı sistemler, ağ bilişim, bilgisayar mimarisi, veri tabanları ve algoritma, programlama dilleri gibi farklı şekilde bilgisayar mühendisliğinin alt dalları vardır. Bilgisayar mühendisliği hakkında bilgilere internet, kitap ve bilgisayar şirketlerinden de ulaşılabilir. Bu alanda başarılı olmak isteyen kişilerin çok iyi derecede bilgisayar becerilerine sahip olmaları ve bu alanı sevmeleri gerekmektedir.