Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiBilgisayar Güvenliği Nasıl Olmalı

Bilgisayar Güvenliği Nasıl Olmalı

Bilgisayar güvenliği nasıl sağlanır? Günümüz bilgisayar çağı günlük yaşantımızın olmazsa olmazları arasında yer alan bilgisayarlarımızın güvenliğini acaba ne kadar sağlayabiliyoruz? Çevremizde pek çok kişi internette görmüş olduğu bu reklam, virüs ve türevlerinden çok ciddi derecede şikayetçi. Böyle zararlı yazılımlardan korunmak için aşağıdaki yazımı okuyarak güvenliğinizi artırmış olacaksınız.

Bilgisayar Güvenliği

1. Bilgisayar Güvenliği için Bilgisayarınıza Parola Koyun

Bilgisayarlarınıza parolalar koyun böylece yabancıların girişini bir nebze engelleyeceksiniz. Fakat bu maddede değinmek istediğim ayrıntıyı şöyle açıklayayım. Bilgisayarda koymuş olduğunuz parolanıza güvenmeyin. Çünkü; bu parolalar çok basit yöntemlerle alt edilebiliyor. Bilgisayarınıza iki çeşit parola belirleyebilirsiniz. Bunlardan birisi “bios şifresi” ikincisi ise normal bildiğimiz “windows hesap şifresi” olmak üzere iki tanedir. Ben size bios şifresini kurmanızı tavsiye ederim fakat bios şifresi biraz üst düzey gerektirebilir bunun için yardım alırsanız güvenliğiniz için iyi olacaktır. Bir de burada değinmem gereken yer parolaları koyarken insanların çoğu şifrelerini ezberliyor fakat şifrelerini bir kâğıt parçasına yazıp bilgisayarlarının yanında bırakanlar, şifreleri için defter tutanlar ve şifre depolama için tasarlanan özel programlar daha iyi bir koruma sağlayan programlar kullananlarda var. Size tavsiye ettiğimiz çok iyi bir kullanıcı değilseniz ezberlemeniz ve parolanızı birden fazla yerde kullanmamanız. Şifreleriniz “basit (soğum tarihi, evlilik yıl dönümü, isminiz vb.)” olmasın. Daha zor şeyler belirleyin.

Bilgisayarıma Nasıl Parola Belirlerim? Bilgisayara parola koymayı bilmeyenler aşağıda ki videoyu izleyebilirler.

2. Bilgisayar Güvenliği için Antivirüs Programı Kullanın.

Uygun antivirüs programını siz bilgisayarınızı kullanım amacınıza göre belirleyeceksiniz. Antivirüs seçerken taranacak dosyalarınızın boyutu, önem derecesi gibi faktörleri göz önünde bulundurarak seçiminizi yapın. BURAYA BİR EL ATARSINIZ TOPARLAYAMADIM BU ANTİVİRÜSÜ :)

3. Bilgisayar Güvenliği içinFirewall Kullanın.

Firewall nedir? Firewall, yazılım ile kodlanıp internet üzerinden herhangi bir sisteme yapılan girişleri kısıtlayan bir güvenlik sistemidir. Firewall genellikle ağın içerisinden gelen tehditlere karşı koruma sağlamaz. Fırewallar virüsler için de bir güvenlik sağlamaz çünkü; internetten indirilen yada e-mail ile gelen paketler içinde virüsler kolaylıkla şifre edilebilirler veya sıkıştırılabilirler. Bu yüzden antivirüse ek olarak firewallinizi kurmayıda göz ardı etmeyin.

4. Bilgisayarınızın Açık Portlarını Kapatın.

Port nedir? Port, bir bilgisayarla dış aygıtlar arasındaki kablo ile iletişimi sağlayan veri kanalı. Bu veri kanalları açık olmasından kaynaklanan sızmalara karşı bilgisayarınızın açık portlarını kapatmanız gerekmektedir.

Açık Portlarımı Nasıl Kapatırım? Portları kapatmak için aşağıdaki videoda ki adımları takip edebilirsiniz.

5. Bilgisayar Güvenliği için Dosya ve Dosya Paylaşımını Kapatma: Eğer, Yerel Ağ Bağlantısına bağlı olmayan bir bilgisayar kullanıyorsanız, network ayarlarınızdan dosya ve yazıcınızı paylaşımını kapatın. Bu işlem NETBIOS portlarınızın tamamını devre dışı bırakacaktır. Bir Router veya güvenlik duvarı kullanıyor olsanız bile, bu tip bir işlem, size ekstra koruma sağlar.

6. Bilgisayar Güvenliği için Kayıt Defterinizi Koruyun: Kayıt defterini korumak için kayıt defteri koruyucu programlar bulunmaktadır. Bilgisayarınıza giren virüsler ilk başta kendilerini kayıt defterine kopyalarlar.

7. İnternette gördüğünüz ilginizi çeken veya güvenmediğiniz e-postaları açmayın.

Bu önemli bilgileri edindikten sonra kendinizi güvende hissetmeyiniz burasa gerçek ortam değil sanal…

Ek bilgiler;

  • Her sitede aynı şifreyi kullanmayın çünkü bazı kötü niyetli site sahipleri şifrenizi görerek diğer hesaplarınıza erişebilir.
  • Parolalarınızı Zor Seçin.
  • Dışarıdan getirdiğiniz Cd, Disket, Flash Disk, Hard Disk vb. araçları bilgisayarınıza takarken virüs programınıza taratın.
  • Güvenmediğiniz kişilerden gelen linkleri (bağlantıları) açmayın.
  • Unutmayın dikkat edin virüs programının içinde virüs olması olayı kimsenin aklının ucundan geçmez ona göre virüs programınızı seçerken dikkatli olun.

Bir önceki yazım; ekran kartının boyutunu nasıl öğrenirim konulu yazımı okumanızı öneririm.

Ahmet Kaplan
Ahmet Kaplan
Makine Mühendisi Adayı.

3 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?