Balistik Füze Nedir

Yazar önsözü: Askeri sistemler elbette ki temel olarak olarak ülkelerin savunma, tehditleri ortadan kaldırma, caydırıcı olmaları, bütünlüğünü korumaları ve varlığını sürdürmesi için gereklilik arz eden önemli bir mühimmattır. Aslında temelde tüm savaş teknolojileri bu amacı ilkeler. Ama sorunun başladığı yer dünya üzerinde ileri derecede ve maksat dışında kullanılan bu katil makinalar dünyayı ve bazense masumların dünyalarını cehenneme çevirmektedir.

albert einstein hayatı

Mühimmatlar her zaman bana atom bombasını ilk olarak çağrıştırmıştır ve bir başka yazım olan İnsansız Hava Araçları Sistemleri’nde belirttiğim gibi, Einstein’ın “Ben atomu insanlığa hizmet etmek için buldum. Onlar bomba yapıp birbirlerini yok ettiler. Böyle olacağını bilseydim, bir ayakkabı tamircisi olurdum. Bilim atom bombasını üretti, fakat asıl kötülük insanların beyinlerinde ve kalplerindedir.” sözünü unutamam. Çocukların savaş naralarının ortasında kalmadığı, başlarına bombaların yağmadığı, vatansız bırakılmadığı, açlığın ve sefaletin olmadığı, yüzlerin güldüğü, kötülüğün yok olduğu, her ne kadar zor olsa da “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözünün ilkesinde barışçıl bir dünya dileyerek bilimsel kısma geçiyorum.

Son zamanlarda milli savunma sanayiimizdeki gelişmelerle birlikte askeri teknolojilerdeki kavramları oldukça fazla işittik… Uçaklar, helikopterler, tanklar, roketler, kıtalararası füzeler. Bu gelişmeler ışığında hava ve kara araçlarına biraz daha aşina olduk, bilgilendik ama füzeler nedir ne değildir bir araştıralım, konuşalım, yorumlayalım size aktaralım istedik. İşi karmaşıklaştırmadan, ince ayrıntılara girmeden balistik füzeler nedir, ne için kullanılır, ne kadar mesafede kullanılır anlatacağım. Ayrıca füzeler, roketler ve bombalar içinde bir dizin oluşturacağım ve sonraki yazılarda havadan havaya ve karadan havaya füzeler konusunu işleyeceğim.

Balistik füzeler bir güç sistemine sahip ve bu sistemden elde ettiği hareketle hedefine yönelen, üzerinde kimyasal, nükleer ve biyolojik başlık veya birden fazla başlık bulundurabilen güdümlü veya güdümsüz füze sistemidir.

balistik füzeKısa menzil, orta menzil, kıtalararası ve denizaltı (submarine-launched) olarak 4 tiptedir. Tarihteki yerini, İkinci Dünya Savaşıyla birlikte Nazi Almanyası’nın 1942’nin sonlarında geliştirdiği ve Adolf Hitler’in intikam silahları adını verdiği V-1 ve V-2’ler ile almıştır. V-1’ler basit bir yönlendirme sistemi ile 2500-3000 feet aralığında 500 km’ye yakın hızlarda 1 ton patlayıcı taşıyabilmekteydi. V-2’de V-1 üzerine fark yaratan nokta hareket şekliydi. V-1 yatay hareketinden üstün olarak V-2 füzesi parabol bir hareket yani yay biçiminde bir atış hareketi kullanarak hedefine ulaşmaktaydı. Bu gelişme menzil ve güvenlik açısından büyük farklılıklar ortaya koydu.

nazi balistik füzeleri
v1
nazi balistik füze v2
v2

Az önce menzillerine göre tanımladığımız parametreler şu şekildedir.

Kısa menzilli balistik füze: (Short-range ballistic missile SRBM) menzil aralığı 150 ile yaklaşık 1000 km olan sistemlerdir.

Orta menzilli balistik füze: (Medium-range ballistic missile (MRBM) Menzil aralığı yaklaşık 1000 ile 3000 km olan sistemlerdir.

Kıtalararası balistik füze (KABF): (Intercontinental ballistic missile ICBM) Menzil aralığı 5000km ve üzeri füzelerdir.

Balistik füzelerinin özel yapan şeyler dik ya da dike yakın bir açıyla fırlatılmaları sonra atmosfer tabakalarını geçerek troposfer aşması ve dışına çıkmasıyla neredeyse uzayda hareket etmesiyle yer çekiminin etkisini azaltarak ve hedef için yaklaştığında troposferde yüksek sürate geçerek hedefe dalış yapmasıdır. Bu hız 7km/sn olarak belirtilir. Hedef için böyle bir füzeyi tespit etmek ve durdurmak hayli zordur. Fakat bu kısımda yaşanan gelişmelerle birlikte elbette anti sistemlerde içinde ilerlemeler olmaktadır.

balistik füzeler

Ülkemizde 90’ların sonu 2000’lerin başı ile hizmete giren TOROS, Yıldırım ve diğerlerine göre daha yeni bir T-300 Kasırga, TRG-122 ÇNRO sistemleri bulunmaktadır.

roketsannYıldırım ve T-300’lerin modernizasyonu ve yeni projeler ve platformları geliştirme aşamaları devam etmektedir. TRG-300 Kaplan Füzesi B (BORA) Füzesi ve B (BORA) Silah Sistemi Projesi, HİSAR Alçak İrtifa ve Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi projeleri geliştirilme ve test aşamalarındadır.

Resmi bilgileri savunma sanayii başkanlığı ve roketsanın sitesinden edinebilirsiniz. Keyif aldığınızı ve bilgilendiğinizi umarım. Yorumlarınızı bırakabilirsiniz. Sağlıcakla kalın!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

10 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
10 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?