Periyodik tabloda her element kendi atom numarasına sahiptir. Atomlar; proton, nötron ve elektronlardan oluşur. Atom numarası, bir öğeyi diğerinden ayırt edebilmemiz için vardır. Atom numarası sadece bir proton sayısı olarak bir atomu temsil eder. Bu nedenle atom numarasına bazen proton numarası da denir. Elektronik hesaplamalarda, büyük Z ile gösterilir. Z simgesi, atom sayısı anlamına gelen daha modern bir sözcük olan atomal ya da atomalahtin sayısını belirten Almanca sözcük olan Zahl’dir.
Protonlar madde birimleridir. Bu yüzden de atom numaraları daima tam sayılardır. Günümüzde bunlar 1 ile 118 arasında değişmektedir. Tabi ki yeni elementler keşfedildiğinde bu sayılar artacaktır. Maksimum sayı yoktur fakat elementler daha fazla daha fazla proton ve nötronla denge halinde olmazlarsa radyoaktif çürümeye duyarlı hale gelirler. Radyoaktif çürüme atom sayısı daha küçük elementlerde fazla büyük önem teşkil etmese de daha büyük atom numarasına sahip elementlerde nükleer füzyon işlemi daha büyük sayıda atom üretebilir.
Atom Numarası Neden Önemlidir?
Atom numarasının önemli olmasının ana nedeni, bir atomun elemanını tanımlama şeklinizdir. Diğer önemli neden ise modern periyodik tablonun atom numaralarına göre düzenlenmesidir.
Atom Numarası Örnekleri
Ne kadar çok elektron ve nötron olursa olsun bir proton içeren her zaman atom numarası 1 olur. Ve her zaman Hidrojendir. 6 proton içeren bir atom karbon atomudur. 55 protonlu bir atom her zaman sezyumdur.