Tinker Board, işletim hızı ve bellek değerini rakiplerine kıyasla bir tık üste çıkartmayı başarmış kredi kartında boyutlarında minik bir bilgisayar. Ayrıca, Wi-Fi ve Bluetooth özelliklerine de sahip olan bu kartta rakiplerinden hiçbir eksik bulunmamaktadır.
Karttaki komponentlerin yerleşimi ve boyutları raspberry pi ile benzeşsede güç yönünden daha üstün olduğunu söyleyebiliriz. Tinker boardın teknik özelliklerine bir göz atalım:
- Dört çekirdekli 1.8 GHz ARM Cortex-A17 işlemci
- 2 GB Çift kanallı LPDDR3 bellek
- Gigabit LAN ve Bluetooth 4.0 + EDR bağlantı desteği
- Dahili 802.11 b/g/n Wi-Fi
- 4 Adet USB 2.0 bağlantı noktası
- Yirmisekizi GPIO olmak üzere toplamda 40 pin
- PWM ve S/PDIF sinyalleri için bağlantı noktaları
- 1 Adet 3,5 mm Ses jakı bağlantısı
- Kamera bağlantısı için CSI bağlantı noktası
- HD çözünürlüğü destekleyen DSI bağlantı noktası
- 4K çözünürlüğü destekleyen 1 adet HDMI 2.0 port desteği
- UHS-I destekli Micro SD port
- 5V/2A Mikro USB girişli güç kaynağı bağlantısı
- Debian işletim sistemi ile KODI’yi destekliyor. Böylece internet, bluetooth ve birçok özelliğe sahip süper bir medya oynatıcısı olarak da kullanmanıza imkan tanıyor.
En düşük güç tüketimi 2W olurken harcayabileceği en yüksek gücün 5W olduğu belirtiliyor. 4K desteğinin olması ve yüksek hızlı internet erişimi sayesine medya odaklı akıllı projelerin tasarlanmasında etkili olacağı tahmin edilmektedir. Üstelik kişisel kullanım amacıyla kendiniz bile bu kartı kullanarak cihazlarınızı akıllı hale getirebilirsiniz; hdmi girişe sahip televizyonunuza bağlayarak 4K medya player olarak film izleyebilir veya linux işletim sistemi altında internette dolaşma keyfini yaşayabilirsiniz.
Fiyatlarını karşılaştırmak istersek 34 € (136 tl) alabildiğimiz bir Raspberry Pi 3 daha makul gelmektedir. Zira avronun bugünkü kuru 4 tl olmuşken 55 € (220 tl) maliyetindeki asus tinker board bizler için çok pahalı olmaktadır. Bu da yüksek performans ve güç ihityacı olan uygulamaların geliştirilmesinde bizleri sınırlayan bir etmen haline gelmektedir.