Bu yazımda temel olarak ark kaynağı yaparken nelere dikkat edilmeli sorusuna değineceğim.
Kaynak: iki veya daha fazla parçanın temas eden yüzeyleri arasında ısı, basınç veya her ikisinin de kullanılarak birleştirilmesi işlemidir.
Ark kaynağı, elektrik direnç kaynağı, gaz kaynağı, katı hal kaynağı gibi çeşitli kaynak yöntemleri vardır.
Ark kaynağı, bir elektrot ile iş parçası arasında oluşturulan arkın ısısı ile parçaların birleştirildiği bir ergitme kaynak yöntemidir.
Kaynak işçiler için tehlikeli bir işlemdir bu nedenle sıkı güvenlik önlemleri alınması gerekir. Ark kaynağı işleminde parça yüzeylerinin ergimesine yol açabilecek oranda yüksek ısı enerjisi kullanılmaktadır. Ayrıca bu kaynak işleminde ısı kaynağı olarak elektrik enerjisi kullanılmaktadır dolayısıyla elektrik çarpması riski oluşmaktadır. Bu risklerden korunmak için bir takım önlemler alınmalıdır. Kaynak işlemine uygun elbise giymek, kuru lastik eldivenle çalışmak, yalıtılmış kablolar kullanmak, tüm ekipman ve iş parçalarını topraklamak, çalışma alanını kuru tutmak gibi önlemler alınmalıdır.
Ergime esnasında kaynak elektrotunda bulunan bazı maddeler gaz ve dumana dönüşmekte ve bu da tehlike arz etmektedir. Önlemek için yüzeyi alev almayan standart kaynak maskesi kullanılmalıdır. Kapalı alanda yapılan kaynak işlerinde içerde oluşabilecek kirli gazlar dışarı atılmalı ve içeriye temiz hava verilmelidir.
Kaynak esnasında insan sağlığına zararlı (kızılötesi, morötesi gibi) ışınlar ortaya çıkmaktadır.
Bu ışınlara maruz kalmak ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu gibi zararlı ışınların yansımasını engellemek için kaynak bölgesinin etrafını ışın geçirmez perdelerle kapatılmalı ayrıca kaynakta çalışan kişinin gözünü koruması için görmeyi engellemeyen uygun göz koruyucusu kullanılmalıdır.
Kaynak yaparken oluşacak kıvılcım nedeniyle meydana gelebilecek yangın ve patlamadan korunmak için kaynak yapılacak alanda yanıcı katı, sıvı, gaz gibi maddelerin bulunmadığından emin olunmalıdır. Kaynak esnasında yangın tüpü hazır olarak bulundurulmalıdır.
Genel olarak ark kaynağında meydana gelen kazaların oranı diğer yöntemlere göre daha fazladır. Kaynak yapan kişi günde en fazla 7.5 saat çalıştırılabilir ve dikkati dağıldığı zaman dinlenmelidir.