Ana SayfaZiraat MühendisliğiArıcılık Nasıl Yapılır

Arıcılık Nasıl Yapılır

Bu yazımızda arıcılığa yeni başlayanlar için arıcılık nedir, arıcılık nasıl yapılır, arıcılık nerede yapılır gibi temel soruları cevaplandırmaya çalışacağım. Yeni arıcılığa başlamak isteyenler nereden başlamalı, nereden destek alabilir? Öncelikle arıcılık Tarım Bakanlığı kontrolünde yapılan bir iştir. Arıcılığa yeni başlayan amatörler için milli eğitim bakanlığı bünyesinde bulunan arıcılık kurslarına da katılıp bilgi alabilirsiniz. Buradan alınan belgeler işinize yarabilir hem de konu hakkında bir eğitime sahip olursunuz. Hem de sağlanan imkanlardan yararlanabilirsiniz. Devletin bazı aralıklar ile hibe arı desteği bulunmaktadır. Eğer arı birliğine kayıtlı iseniz bu desteklerden yararlanabilirsiniz.

Arıcılık Nerede Yapılır

Arıcılık Nasıl Başlanır

Arıcılığa başlayabilmek için bulunduğunuz bölgeden arı temin etmeniz gerekmektedir. Çevrenizde de yoksa internetten Ana Arı Gen sitesinden satın alabilirsiniz. Kovanlı ve kovansız arılardan satın alabilirsiniz. Başlangıç olarak ne kadar arı almanız gerektiğini bulunduğunuz bölgeye göre değişir. Örneğin nisan ayında 6 çerçeveli arı satın alırsanız bu haziran ayında 10 çerçeveli olarak olacaktır. Arı satın alırken nelere dikkat edilmeli? Eğer arıları bulunduğunuz bölgeden satın alırken arıları güzel seçmeniz gerekmektedir.

Öncelikle önerim arı satın alırken öğle arası vaktinde alınız. Öğle arası arının çalışmasını görebilirsiniz. İlk önce kontrol edip daha sonra satın alınız. Neden öğle arasında almalısınız? Çünkü o saatlerde kovan kalabalık değildir, içerideki arının yaşını rahatlıkla görebilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz döneme göre arılarda renkler vardır. Örneğin 2018 yılının kırmızı, 2019 da beyaz olacaktır. Henüz 2019 arıları çıkmadı, nisandan sonra döllenmeye başlayacaktır. Sarı olan arılar ise 2017 yılının arılarıdır. Mümkün olduğunda kırmızı arı satın almaya bakınız.

Arıcılık Nerede Yapılır neden

Ana arının yaşı büyüdükçe yumurta sayısı azalır. Bu yüzden 2 yaşından fazla ana arı satın alınmamalı. Kovan içini kontrol ediniz. Eğer ana arı yumurtaları toplu atıyorsa bu iyi demektir. Eğer yumurtaları dağınık atıyorsa bu arıları tercih etmeyiniz. Akşam tekrar kontrol etmede fayda var. Bazen bazı kişiler kovanların üstüne şerbet döküyor. Arılar yukarı toplanıyor ve satın alacak kişi çok fazla arı olduğunu sanıyor.

Zaten arı satın alacağınız zaman satın alacağınız kişinin çiftliğinden az çok anlayabilirsiniz. Eğer kişinin kovanları, araç gereçleri düzgünse, sistemli ise o kişi size kötü arı satmayacaktır zaten. Arı satın alırken mümkün oldukça arıcılar birliğine üye olan kişilerden satın alınız. Aşağıda örnek bir plaka görebilirsiniz. Bu plaka arının sağlığı hakkında bilgi verecektir. Ayrıca sitemizde yayınlanan bu yazıya da göz atabilirsiniz: arıcılık nerede yapılır

arıcılar birliği plakası

Merak edilen bir diğer konu ise bakanlıktan izin almadan kendi bahçemde arıcılık yapabilir miyim? Evet yapabilirsiniz ama yakın alanda bir sıkıntı olmaması gerekir. Bu ne demek? Çevrenizde olan komşularınıza zarar veriyorsa, komşularınız sizden şikayetçi olması ihtimali vardır. Şikayete de mağruz kalınca da izinsiz bir konaklama yapmış olursunuz. Bu yüzden tarım bakanlığından ilgili kurumlardan izin almanız sizin faydanıza. 1 kovanda olsa 10 kovanda olsa bu durumu değiştirmeyecektir.

kadın arıcılar

Arıcılığa başladık, kontrol etmeye giderken bazı dikkat etmemiz gereken bazı noktalar var. Arının çalıştığı saatlerde hava sıcaklığının 15 derecenin üstünde, rüzgarsız ve yağışsız arının çalıştığı alana gidebildiği saatlerde arı bakabilmek, kolonilerin rahat kontrol edilmesi bakımından avantajlıdır. Kovana yaklaşırken kolonya, parfüm gibi ürünleri kullanmamanız gerekmektedir. Bunlar arıları rahatsız eder ve size saldırmalarına neden olur. Arıları kontrol ederken sakin ve yavaş olmalısınız. Sessiz olmalısınız ki arıların farkında olmasın ve saldırı durumuna geçmesin. Tabi kovana yaklaşırken elbise ve diğer gereçleri giyinmeniz de gerekmektedir.

bal

Maskesiz, körüksüz arılara yaklaşmanız sizin zararınıza olacaktır. Körük yakarken de dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Dumanın arıları çok fazla rahatsız etmemesi gerekmektedir. Duman arıların birbirleri arasında haberleşmesini engellemektedir. Arılar koku ile haberleşmektedir. Duman arı üzerinde 2 etki bırakır. Arılar yangın çıktığını sanarak kovandan bal çekerler. Mideleri bal dolduğu için daha sakin ve iğnelerini rahat çıkarmasını engellemektedir. Diğer etki ise arıların birbirleri arasındaki iletişimi keserek toplu hareket etmelerini önlüyorsunuz. Siz eğer işinizi sakin yaparsanız sorun yaşamazsınız.

Körük yakılırken, körüğün sıcak hava üflememesi ve dumanda kıvılcım olmaması çok önemlidir. Kıvılcım arıları yakabilir ve bu onları daha çok saldırgan olmasına neden olabilir. Yani vereceğiniz duman dengeli olmalıdır ki arılar saldırganlaşmasın. Körük doldukça içindeki kül temizlenmelidir. Küller de arılara zarar verebilir.

Arı körüğü

Bal sağma işlemi nasıl yapılır? Uzun bir dönem sonunda arılarınız çalıştı ve petekleri bal ile doldurdu. İlk başta kovana duman verilir ardından çıtalar teker teker başka bir kovana taşınır. Arından diğer kovandan alınıp 2 3 kere silkelenme yapıp arıları çerçeveden uzaklaştırdıktan sonra çerçeveyi muhafaza edeceğiniz kaba alabilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız arıları daha az silkeleyeceğiniz için arıları strese sokmadan balını alabilirsiniz. Bu yazımızda kabaca arıcılık nasıl yapılır hakkında bilgi verdik.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?