Ana SayfaZiraat MühendisliğiArı Türleri ve Çeşitleri

Arı Türleri ve Çeşitleri

Arılar milyonlarca yıldır yaşayan uçan hayvan topluluklarından bir tanesidir. Günümüzde çevremize baktığımız zaman bir çok çeşit arı görmekteyiz. Arılar hayatımızın önemli bir parçasını oluşturur. Arıların ömrü bizim sandığımız kadar uzun ömürlü değildir. Arılar arka kısımlarında iğne bulunduran bir canlıdır. Bu iğne kendilerinin savunma mekanizmasıdır. Arılar bir insanı soktuğu anda ölmektedirler. Onlar öleceklerini bilmelerine rağmen bizi bir tehtid olarak gördükleri anda kendilerini savunmak için iğnelerini bize geçirirler. Çünkü onlarında bizler gibi kendini ve yuvalarını koruma içgüdüsü vardır. Dünya üzerinde oldukça fazla arı çeşidi bulunmaktadır. Yaşadıkları bölge veya fiziksel özelliklerine göre arı türleri ve çeşitleri farklı isimler almışlardır. Arı türleri bulundukları bölgenin iklim özelliklerine göre bal üretirler. Bu doğrultuda fiziksel özellikleri de çeşitlilik göstermektedir. Her arı her bölgede yaşayamaz, yaşasa bile aynı verimi gösteremez. Dünyada üzerinde yaşayan; arı türleri ve çeşitleri, onların özellikleri, yaşadıkları yerler yazımızın devamında yer almaktadır.

Arı Türleri ve Çeşitleri nelerdir

Arılar iğnelerinde zehir bulundururlar. Bu zehir kendisini tehdit eden varlığa karşı kullanırlar. Bu zehrin insanlar üzerinde bir etkisi yoktur. Yalnız arı sokmasına karşı herhangi bir sağlık sıkıntınız var ise bu zehir sizi etkileyebilmektedir. Arıların başı kraliçe arı olarak bilinmektedir. Kraliçe arı diğer küçük arıları yönetir. Kraliçe arının en büyük görevi arı neslinin devamlılığını sağlamaktır. Kraliçe arı arı türleri ve çeşitleri içerisinde bir tanesidir. Gelin arı türlerinden biraz konuşalım.

Arı Çeşitleri Ve Türleri

Sarı Arı: Bu arıların anavatanı, İtalya’nın Sicilya adası olarak bilinmektedir. Özellikleri itibariyle sakin arı çeşitleri arasında bulunmaktadır. Hızlı çoğalma özelliği bulunan sarı arılar, soğuk iklim koşullarına uyum sağlayamazlar. Vücudu sarı kitin tabakasıyla kaplıdır ve üzerinde sarı tüyler bulunmaktadır. Karınlarının altında üç veya beş şerit bulunmaktadır.

Sarı bal arıları, ilkbaharda başlayıp sonbahara kadar üremeye devam ederler. Kış mevsiminde oldukça fazla bal tüketirler. En iyi uyum sağladıkları yer iklimi sebebiyle Akdeniz Bölgesi’dir. Düzgün petek yapma içgüdüleri gelişmiştir. Kovanlarını temiz tutarlar ve hastalıklara karşı en dayanıklı arı türüdür.

Siyah Arı: Siyah arılar en çok Avrupa ülkelerinde olmakla beraber dünyanın hemen her yerinde yaşayabilirler. Diğer arılarla melezleme yapılarak verimleri yükseltilmiştir. Fiziksel özellikleri itibariyle iri yapılı arılar kategorisinde yer almaktadır. Karınlarının altında sarı noktalar var olup vücutları uzun kıllarla kaplıdır.

Siyah arılar, dilleri kısa olduğu için bitki nektarlarından fazla yararlanamazlar. Bu yüzden bazı bölgelerde tercih edilmezler. En çok fundalık bitki örtülerinin bulunduğu yerlerde kullanılırlar. Soğuk hava şartlarına dayanıklı olduklarından soğuk bölgelerde özellikle tercih edilirler. Siyah arılar hızlı çoğalmazlar ve gelişimleri de zayıftır. Oldukça sinirli yapıya sahip olduklarından saldırma eğilimleri yüksektir.

Bombus arısı arı türlerinden bir tanesidir. Bombus arısı bal arıları gibi bal yapan cinste bir arıdır. Bombus arıları ülkemizde çok görülen bir arı türü değildir. Genellikle Afrika bölgelerinde yaşayan bir arı türüdür. Bombus arısının en belirgin özelliği tüylü olmasıdır. Arı türleri ve çeşitleri arasında en çok bilinen bal arısıdır. Ülkemizde en çok bilinen arı türüdür. Genellikle kovanlar içerisinde yaşayan bu arı bal yapma görevini üstlenmiştir. Bombus arıları da bal arıları gibi bal yaparlar ancak bal arısının balı bombus arısının balına göre daha uzun ömürlü ve daha kalitelidir.

bombus arısı

Bal arıları topluluk içerisinde yaşayan arı türüdür. Genellikle beraber çalışırlar.  Diğer bir arı türü mor odun arısıdır. Mor odun arıları sıcak iklimlerde yaşamayı seven bir türdür. Bal arılarına göre daha iri vücuda sahiptirler. Mor odun arıları adından da anlaşılacağı gibi yuvalarını odun içine yaparlar. Yaban arıları ülkemizde en çok karşılaştığımız arı türlerindendir. Soktukları zaman iğnelerini batırdıkları yerde can acıtıcı bir ağrı oluştururlar. Yaban arıları bal arıları gibi sürü halinde uçmazlar. Yuvalarını genellikle ev duvarı köşelerine yaparlar.

mor odun arısı

Eşek arısı arı türlerinin en büyüklerindendir. Eşek arıları diğer küçük böcekler ile beslenen bir arı türüdür. İnsanlar açısından çok tehlikeli bir arıdır. Eşek arılarını bal arılarından ayıran en büyük özellik soktukları canlıyı birden fazla kez sokabilmektedirler. Eşek arıları ne kadar tehlikeli bir hayvan olsan da tarım sektöründe ilaç olarak kullanılan bir türdür.

Eşek arısı

Karniol bal arısı ise uzun dilli, kılları kısa ve sıktır. Karnının üzerinde kahverengi benekler olan sakin, sessiz ve iyi huylu bir arı ırkıdır. Ana yurdu Alp dağları ve kuzey balkanlardır. Bal verimi yüksek, yavru geliştirmesi çok hızlıdır. Kış şartlarına iyi uyum sağlayan bir ırktır.

Ülkemizde genellikle karniyol bal arısı olarak bilinmektedirler. Ana vatanları Balkanlar olarak bilinmektedir. İnce vücut yapıları ve uzun dilleri vardır. Üzerlerindeki kitin tabakası koyu renktedir. Karniyola arıları hızlı çoğalırlar. Geniş aile yapısını benimsemişlerdir. Sonbaharda kolonilerdeki sayıları hızla düşer ve kışları küçük aileler olarak geçirirler. Bitki tohumlarından çok iyi yararlanırlar ve oldukça temizdirler. Her türlü iklim koşulunda yaşayabilmektedirler. Sakin bir yapıları vardır, saldırma eğilimleri yoktur. Kovanlarını asla terk etmezler. Bu özellikleri sebebiyle son yıllarda en çok aranan arı konumuna gelmişlerdir.

Karniol bal arısı

İtalyan bal arısı, uzun dilli ve ince yuvarlak karınlıdır. Ana yurdu İtalya ve Sicilyadır. Dünyanın pek çok bölgesinde kullanılmaktadırlar. Oğul verme sayıları azdır. İtalyan arıları kış şartlarına pek iyi uyum sağlayamazlar. İtalyan arıları oldukça uysal ve çalışkanlardır. Çok fazla yumurtlama özelliğine sahiplerdir. Yuvarlak karınları ve uzun dilleri vardır. Yoğun sarı renklerinden dolayı altın arı olarak da bilinirler. Sokma eğilimleri oldukça düşüktür.

italyan bal arısı

Kafkas Arısı: Kafkas arılarının anavatanları Kafkasya bölgesidir. Ülkemizde ise Ardahan çevresinde üretimi yapılmaktadır. Yaşadıkları bölgeye göre iki gruba ayrılırlar. Bunlardan biri dağlarda yaşayan gri renkli olanlarıdır. Diğeri ise alçak bölgelerde yaşayan sarı renkli olanlardır. En çok dağlarda yaşayan türü tercih edilmektedir. Vücutlarındaki kitin rengi koyu ve kılları açık renktedir.

Kafkas arıları uysal bir yapıya sahiplerdir. Yavru verimleri yüksek olup geniş aile oluştururlar. Kovanlarının içinde propolis çok kullandıkları için temizliği zordur. Bal verimleri oldukça yüksektir.

Kıbrıs Bal Arısı: Kıbrıs bal arıları küçük ve koyu sarı renktedirler. Oldukça hırçın olduklarından saldırma eğilimleri yüksektir. Kontrolü çok zordur. Bu nedenle çok fazla tercih edilmezler.

Anadolu Arısı: Genelde koyu renklerde olurlar. Çok sakin bir yapıları vardır ve oldukça çalışkanlardır. Her türlü iklim koşuluna ayak uydurabilmektedir. Bu özelliklerinden dolayı sıklıkla tercih edilir.

Belfast Arısı: Dünyadaki en yaygın hibrid arılardan biridir. Yapay dölleme ile çoğaltılırlar. Bal verimleri oldukça yüksektir. Hızlı yavrularlar ve yön bulma yetenekleri bir hayli gelişmiştir.

İlginizi çekebilir: arıcılık nasıl yapılır

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?