Ana SayfaArduino EğitimleriArduino ile Seri Haberleşme Sağlamak

Arduino ile Seri Haberleşme Sağlamak

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda Arduino‘yu daha yakından tanıma fırsatı bulacağız ve arduinomuzla Seri haberleşme sağlayacağız.

Arduino temelde Processing programlama diline dayanıyor. Yazım olarak CC++Java dillerine benzerlik gösteriyor. Arduino temelde yazım olarak C ve C++ dillerine yatkınlık göstersede belirli yönleriyle bu iki dilden ayrım gösteriyor. Bu ayrımı iyi algılayamazsak programlarımızda çözümü zor hatalarla karşı karşıya gelebiliriz. Arduino‘da main() fonksiyonu bulunmuyor. Bunun yerine setup() ve loop() fonksiyonları kullanılıyor.

Hemen bir önceki yazdıgımız yazıdaki programımıza dönelim ve Arduino‘nun bağlı oldugu dili daha detaylı inceleyelim.

Arduino Dersleri

Kod Başlangıcı ( Kodları yorum kısmından kopyalayabilirsiniz )

/* Arduino Led Yakma Uygulaması

1 Saniyede Yanıp Sönen Led.

muhendisbeyinler.net

*/

int ledcikis = 13; // 13 nolu pinimize arduino uno da Led bağlı oldugu icin ledcikis fonksiyonuna 13 degerini atadık.

void setup(){

pinMode(ledcikis, OUTPUT); // 13 nolu pini çıkış olarak ayarladık

}

void loop(){

digitalWrite(ledcikis, HIGH); // ledimizi yaktırdık

delay(1000); // 1 saniye bekle - buradaki 1000 degeri milisaniye cinsindendir.

digitalWrite(ledcikis, LOW); // ledimizi söndürdük

delay(1000); // 1 saniye bekle

}

Kod Sonu

Programımızda setup kısmında yer alan işlemler bir kerelik çagırılıyor, loop kısmında çagırılan işlemler sürekli olarak döngü halinde gerçekleşiyor. Bir önceki yazımızın videosunda belirttigim gibi delay(); fonksiyonu yapacagımız işleme gecikme uyguluyor. Programımızın başlangıcında belirttigimiz */*/ kısım programın yorum kısmıdır. Bu kısım derleyici tarafından dikkate alınmaz, tabiri caizse okunmadan geçilir. Bu kısım programı inceleyen bir diger kişinin programı anlaması için küçük notlar yazılması için kullanılabilir. Satırların kenarlarında görülen // kısımlarıda derleyici tarafından okunmaz yine programcı ile programı okuyan kişinin görebilecegi kısımlardandır. Hocalarımızdan aldığımız tavsiyeler yazmış oldugunuz programlarda en ince ayrıntısına kadar yorum kısımlarını kullanarak gerekli bigileri girmenizdir. Bu sayede gelecekte programınıza dönüp baktıgınızda fonksiyonları hatırlamak sizler için daha kolay bir hal almış olacaktır. Artık Arduino‘nun işleyişi hakkında daha detaylı bilgilere erişmiş olduk. Şimdi bir sonraki eğitimimiz için Seri Haberleşme dersine başlayalım.

Seri Haberleşme nedir?

Seri Haberleşme(İletişim) Arduino ile bilgisayarınızın veri alışverişinde bulunması demektir. Arduino kendisine yüklenen programı çalıştırırken aynı zamanda bilgisayarınızla iletişim halinde kalabilir.

//
Seri Haberleşme Neden kullanılır?

Seri Haberleşme Arduino ile bilgisayarımızın haberleşmesi gereken projelerde işimize yarar.

Seri Haberleşme Nasıl kullanılır?

Seri Haberleşme ile Arduino‘dan gönderilen mesajlar Arduino programımızdaki Serial Monitor ekranında gösterilir.

Programımızı yazıyoruz

Kod Başlangıcı

/* Seri Haberleşme(iletişim) programı

Arduino ile bilgisayarın haberleşmesi

*/

void setup(){

Serial.begin(9600);

}

void loop(){

Serial.println("Arduino bilgisayara selam soyluyor.");

delay(1000);

}

Kod Sonu

Programımızı Verify(derleyip) Arduino‘muza yükledikten sonra Serial Monitor ekranımızı açıyoruz. Serial Monitor ekranının nasıl açılacagına resimleri takip ederek ulaşabilirsiniz.

Arduino

Arduino

Mutlaka dikkatinizi çekmiştir, resim2 de 9600 baud yazan yeri kırmızı çerçeve içine aldım. Burası önemli bir detay barındırıyor. Program başlangıcında setup bölümünde Serial.begin(9600); yazmıştık. Bu kodumuz seri haberleşmenin hızını belirliyor. Seri haberleşme ile gönderidigimiz veriler ASCII adı verilen karakter kodlamasında olmalıdır. Yani ne demek istedigimi daha detaylı açıklayayım örnegin siz programımızdaki Serial.println(“Arduino bilgisayara selam söylüyor.”); yazarsanız, Arduino‘dan Serial Monitorumuze anlaşılmayan karakterlerin geldigini göreceksiniz. Yani bu kısımda türkçe karakter kullanmamız gerekiyor.

ASCII nedir?

ASCII bir çok harf ve karakterin bilgisayar ortamında sayısal karşılıklarının bulundugu bir standarttır. Aşagıdaki resimde bu standartta hangi sayının hangi sembolü veya harfi ifade ettigini görebilirsiniz.

Arduino

Yapılan yorumlar ve görüşleri dikkate aldıgımı belirterek bu yazımı noktalıyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, Hoşçakalın!

Arduino ile ilgili önceki yazılarımız:

Hasan Basri Karakaya
Hasan Basri Karakaya
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden 2018 yılında mezun oldum. Aynı üniversitede, Fotovoltaik Sistemde Maksimum Güç Noktası Takibinde Kullanılan Optimizasyon Algoritmaları hakkındaki yüksek lisans tez çalışmamı 2021 yılında tamamladım . İş Güvenliği Uzmanı olmam sebebiyle İş Güvenliği mevzuatını yakından takip ediyorum. Saygılarımla.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?