Ana SayfaAlgoritma ve ProgramlamaArduino ile Küçük Eşya Toplama Robotu

Arduino ile Küçük Eşya Toplama Robotu

Bu yazımızda daha önceden planladığım bir uygulamanın gerçeklenişini göreceğiz. Normalde uygulamada 3d printten çıkma kol kullanarak aynı zamanda eşyanın kaldırılmasını da sağlayacaktım ancak birkaç aksilik çıktı, başta da servo gücünün yeterli olmayışı etkili oldu. Bu yazımızda yapılmış uygulama için isteyenlere hem Arduino komutlarını, hem de APK dosyasını vereceğim. Gmail vermeniz yeterli.

Ancak daha önce nasıl yapıldığına geçelim.

Gerekenler;

  • App Inventor Uygulaması
  • Arduino ve Arduino Uygulaması
  • Bir adet taşınabilir mobil araba platformu
  • Kıskaç
  • Kıskaca özel servo
  • Bluetooth modülü (İletişim için)
  • 2 veya duruma göre 4 adet teker
  • Motor sürücü (L298N)
  • Bir yığın kablo
  • Telefon (Android şart değil ama vereceğim uygulamalar Android’e yönelik)

Cihaza kamuflaj da ekleyecektim normalde ama daha geç olmadan yazının yayımlanmasını istedim.

App Inventor Uygulaması

App Inventor Uygulaması

Bu uygulamada kod blokları kullanılmış olup, tüm komutların 1 byte (8 bit) üzerine sıkıştırılmasına özen gösterdim. App Inventor uygulamasına girerseniz bazı komut bloklarının olduğunu göreceksiniz. Bu kod blokları Android Studio’da da aynı işlevi görüyor ama bana App Inventor çok daha rahat geliyor. Vakti gelince Android Studio üzerine de yazabilirim. Kendim bir şeyi eksiksiz öğrenme konusunda bir miktar huzursuz olduğum için elimden gelenin en iyisini yapabileceğime emin olabilirsiniz.

Örnek komut;

örnek komut

Burada alınan komutun 0 – 255 arasında olduğunu görebilirsiniz. Diğer tüm komutlar da böyledir. Sadece Servo için belirli bir aralık gerekiyor. Ben 10-70 arasını seçtim. Servo 180 derecede çalıştığından her bir “input” 3 derece de ilerletebilir, 1 derece de. Artık uyguladığınız map adı verilen özel Servo Arduino komut dosyasının niteliğine bağlı. Zaten o kadar hassas bir uygulama yapacaklar App Inventor seçmez ve genelde de o kadar hassas bir uygulamaya ihtiyaç duyulmaz.

Bu App Inventor kullanmaya giriş yazısı değil, o sebeple bu kadar tutacağım.

Arduino ve komut kısmı;

Arduino ve komut

Unutulmamalıdır ki bazı kütüphanelerin eklenmesi şart. Eğer Serial bağlantısını direkt kullanmayan Arduino modeliniz varsa veya kullanılmaması gereken durumlar mevcutsa Software Serial kullanmalısınız. Servo için Servo kütüphanesi kullanılmalı. Gördüğünüz üzere karmaşık bir tarafı yok. Tabii tamamı bu değil ama geri kalan kısmının çok da karmaşık olduğunu söyleyemem.

Küçük Eşya Toplama Robotu

Bu yazımız da bu kadar. Seri halinde olacağı için bu tarz yazıları çok uzun tutmayacağım. Bir sonraki yazılarımızda uzaklık kontrolü, uzaklık algılayan robot, duruma göre konuşan robot, akbil sistemiyle çeşitli davranışların (Belirli mesafe kat etme veya kavrama) kontrolü gibi konular olacak. Son yazı tüm sistemlerin bir arada olduğu özel bir yazı olabilir. Kendi hocam ay yürüyüşü yapan robot yapıyor. Aynı zamanda toplama da yapabiliyor ve konuşabiliyor da. Uygulamalar tarafımca hazırlanacak. Onun videosunu da yüklemeye çalışacağım. Mikro denetleyici sistemleri ve buna yönelik devre konularıyla alakalı konular kafamda tahmin ettiğimden çok daha iyi oturdu ve doğasını dahi çözmeye başladım. Bu sebeple çok çeşitli yazılarımız sizlerle olacak.

Kayra Rıdvan ÖZCAN
Kayra Rıdvan ÖZCAN
Hi-Fi, bilgisayar donanımı ve robotik konusunda sürekli olarak bilgi edinen, güncel bilgilerden kendini mahrum bırakmayan, fen bilimleri ve felsefe sevdalısı, müziğe tutkun Mühendis Beyinler yazarı. YTÜ EHM 2020. 8 yıldır Mühendis Beyinler yazarı.

2 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?