Araç takip sistemi birçok firma tarafından kullanılır. Özellikle büyük şirketler bu teknolojiyi araç filosunda kullanır ki aracının yerini tespit edip buna göre raporlar hazırlayarak ulaşım hızı ve rotasına göre çeşitli analizlerde bulunabilsin. Bu makalede araç takip sisteminin ne olduğu ve ne işe yaradığı ile ilgili kısa bilgiler verdikten sonra araç takip sisteminin zararları nelerdir? konusu üzerinde duracağız.
Araç Takip Sistemi Nedir?
GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi) uyduları ile 7/24 anlık olarak izlenebilen, aracın yerini, rotasını, hızını, mola verdiği yerleri ve rölanti sürelerini akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar ile harita üzerinden canlı veya geçmişe dönük olarak izlenebildiği teknolojik bir sistemdir.
Araç Takip Sistemi Ne İşe Yarar?
Birçok firma sahip olduğu araçlara takip sistemi kurmaktadır. Bunu kurmasındaki asıl amaç, sahip olduğu araçların nerede olduğunu öğrenerek, müşterilerine daha ayrıntılı bilgi vermektir. Bunun dışında tabi ki farklı amaçlar da vardır. Örnek olarak; herhangi bir hırsızlık durumunda aracının yerini tespit etmek, aracın amacı dışında kullanılıp kullanılmadığını saptamak ve daha bir sürü neden ile sıralanabilir.
Araç Takip Sisteminin Zararları Nelerdir?
Gelişen teknoloji ile insan hayatı kolaylaşırken, teknolojiyi kötüye kullanan insanlar da bu alanda yerini almaktadır. Teknolojiyi kötüye kullanan insanların her şeye olduğu gibi araç takip sistemlerine de bir şekilde ulaşıp bu alana da ciddi zararlar verebilirler.
Bunlardan bazıları da; Aracın rotasını yanlış gösterip hem araç sahibini hem de müşteriyi yanıltabilirler, araç takip sisteminin özelliğine göre aracı uzaktan kontrol altına alıp, sürücüye yanlış rota gösterebilirler, herhangi bir hırsızlık durumunda aracı uydu üzerinde seyir halinde gösterebilirler. Bunun yanı sıra ele geçirilen bu sistem ile başka şirketler aracın verilerini ele geçirebilirler.