Ana SayfaMatematikAraç Park Etmenin Formülü

Araç Park Etmenin Formülü

Büyük bir şehirde yaşıyorsanız anlatacaklarım size çok tanıdık gelecek. Trafik berbat. İşinize geç kalmışsınız. Varınca, aracınızı parketmek istediniz ama hiç yer yok! Haliyle aracınızı cadde boyunca bir yere park etmek zorunda kaldınız. Aradınız sonunda bir yer buldunuz ama bulduğunuz yer iki kocaman station arabanın arasında. Oraya park eder misiniz yoksa yer aramaya devam mı edersiniz?

Araç Nasıl Park Edilir

Hiç dert etmeyin; geometri hayatınızı kurtarabilir. Küçük bir hesap yapınca sonucu hep birlikte göreceğiz. Sizin yerinizi işgal eden öndeki ve arkadaki aracı görmezden gelin. Ama birkaç parça bilgiye ihtiyacımız olacak.

Matematik İle Araç Park Etmenin Formülü

1. Aracınızın dönme açısı: raraç park etmek

2. İki tekerlek arasındaki mesafe: l

3. Ön tekerlekle tampon arasındaki mesafe: k

4. Arkasında park etmek istediğiniz aracın genişliği: w

 

Şimdi bu değişkenleri bir formülün içine entegre etmemiz gerekli ki siz de aracınızın o yere sığıp sığmayacağını hesap edersiniz.

Araç park etmenin formülü Londra Üniversitesi’nde hoca olan Simon Blackburn tarafından ortaya atıldı. Stanford’ta Matematik hocası olan Keith Devlin, NPR’den Audie Cornish’e “basit matematiğin zekice bir uygulaması ” dedi.

Devlin’e göreyse en karmaşık kısmı eski dostumuz olan Pisagor Teoremi. Lise matematiğinden hatırlayacağınız gibi Pisagor

Teoremi a²+b²=c²’dir.

Devlin’in formülü aracınızın uzunluğundan ziyade ne kadar fazladan yere sahip olduğunuzu, aracınızı sağa sola hareket ettirmeden rahat bir şekilde nasıl park edeceğinizi söylüyor. Buna mükemmel paralel park etme adını veriyor.

Blackburn’ün formülü aracınızın dönme kapasitesinin yay şeklini tam bir daire üzerinde çizerek, sonra da o dairenin merkezinden Pisagor’un sevdiği dik üçgenler çıkararak kullanılıyor.

Şöyle devam ediyor: “Matematik insanların yaparak ve yaptıkça uzmanlaştığı alanlardaki detaylarda size farklı bir anlayış sunuyor.”

araç park etmenin formülü

“Aslında bir şeyler üzerindeyken ister dışarda olsun ister aracın içinde bu tarz şeyleri yaparken işinde iyi olan birer matematikçi oluyoruz. Ama buna matematik demiyoruz ve sadece arabasını park edebiliyor diye de insanları matematik dersinden geçirmiyoruz. “ diyor Prof.Devlin.

Yazı :npr.org/templates/story/story.php?storyId=122880263 sitesinden çevirilmiştir.

Paşa Yaman
Paşa Yaman
Klinik psikoloji meraklısı. Boş zamanlarında çevirmen. Balıkesir Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği öğrencisi. İzmirli.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?