Başlıktan da anlayacağınız üzere aklımıza ilk gelen akıllı telefonlar ve tabletlerdir. Ve bu akıllı cihazların birer işletim sistemi bulunmakta. Bunlardan birisi genel olarak kullanımı yayın olan cihazlarda bulunan Android işletim sistemi.
Android; Google ve Open Handset Alliance tarafından, mobil cihazlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Ücretsiz olmasının sebebi ise, bir çok marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarını daha fazla kitleye ulaşmasını sağlamaktadır. Ve Android’in desteklenen uygulama uzantısı “.apk”dır. Uygulamaları için ise Google Play Store mağazası bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Android işletim sistemi uygulamalarının çeşitli sitelerden indirilebilmesi hakkımız da vardır.
Bir diğerine IOS’a bakacak olursak; Apple’ın başlangıçta iPhone için geliştirdiği ancak daha sonra iPod touch ve iPad’de de kullanılan mobil işletim sistemidir. iOS işletim sistemi yapısı nedeniyle Apple App Store ve İtunes dışında hiçbir yerden uygulama yüklenemez.
Şimdi de dilerseniz ikisini karşılatırarak devam edelim. Android Unix-benzeri bir işletim sistemi ailesine mevcutken İOS Mac OS X/Unix tipi bir aileye mevcut. Yukarıda da belirttiğim gibi İOS uygulama mağazasına App Store adını verirken, Google Android Market adını tercih ediyor. Hangi dillerle programlandıklarına bakalım bir de İOS; C, C++, Objective-C ile programlanırken Android ise ara katman yazılımı, kütüphaneler ve API C diliyle yazılmıştır. Uygulama yazılımları Java ile geliştiriyor.
Başka bir yönden bakacak olursak Android açık bir sisteme sahipken İOS kapalı bir sisteme sahip. Peki bu açık ve kapalı sistem ne anlama geliyor? İOS sadece Apple tarafından üretilen cihazlarda kullanılır. Android ise birçok üretici tarafından kullanılan ya da kişiselleştirilip kullanılan bir işletim sistemidir. Android beş katmandan oluşmakta bunlar;
- Çekirdek
- Android Runtime
- Kütüphaneler
- Uygulama çatısı
- Uygulama katmanı
iOS ise 4 katman bulundurmaktadır:
- Core OS tabakası
- Core Servisleri tabakası
- Medya tabakası
- Cocoa Touch tabakası.
İOS ve Android’i temel özellikleriyle karşılaştırmış olduk.
Peki siz bir cihaz alacak olsanız hangisini alırdınız? Gelin bunlara objektif bir şekilde bakalım. Öncelikle dış görünüş her zaman her kullanıcı için önemli bir özellik olmuştur. Kıyaslama yaparsakta Android’in birden fazla markada onlarca modelde cihazı var, renk, incelik, hafiflik vs. İOS’ta ise seçeneğimiz oldukça kısıtlı. Film izlemeyi, müzik dinlemeyi sevenler içinse İOS’ta iTunes bulundurmak zorundayız. Çünkü iTunes müzik, video ve uygulama gibi içerikleri yükleyebildiğimiz, çok önemli bir programdır.
Android’te ise hiçbir programa gerek duymadan yükleme avantajımız var. Ve tabi ki hızı, kasmaması bizim için çok önemli, İOS’ta ram ve işlemcileri android telefona göre daha düşüktür. Ram ve işlemcilerde bizim donanım özelliklerimizi belirler bu yüzden düşük donanım yüksek performans her zaman tercihimizlerimiz arasında. İOS’ta bu özelliğiyle donanımdan tasarruf sağlar. Son olarak fiyat bakımından karşılaştıracak olursak Android birçok marka da çeşitli modellerde kullanıldığı için İOS’a göre daha az can yakıcı ve tabi ki İOS Apple’a özel olduğundan maliyeti biraz fazla. Yine de tercih size kalıyor.