Ana Sayfaİnşaat MühendisliğiAmerika Kıtasını İkiye Ayıran Kanal

Amerika Kıtasını İkiye Ayıran Kanal

Bu yazımda Amerika kıtasını ikiye ayıran panama kanalı hakkında bilgi vereceğim. Güney Amerika ve Kuzey Amerika’yı ikiye ayıran geçme süresi ortalama 9 saati bulan kanalın adı Panama Kanalıdır. Bir genel kültür olarak panama kanalı dünyada ki en pahalı kanaldır. Devrin iyi mühendisleri sayesinde kaldır kaçlı sistemiyle ivme kazanarak hızlarını çabuk sağlıyorlar. Panama Kanalı Orta Amerika’nın ortasında Panama ülkesin topraklarında yer alır.

panama kanalı

Panama Kanalının Önemi ve Panama Kanalının İnşaatı

Panama kanalının inşaatında birçok zorluk oluşmuştur. Sıtma, sarıhumman gibi hastalıklardan ve toprak kaymalarından 27.000 insanın orada öldüğü belirtildi. Panama kanalını Süveyş kanalı yapıp ünlenen Ferdinand de Lesseps ilgilendi. Panamya giden 8 kişilik ekipten sade 5 kişi oraya varabildi. Doğa şartlarından dolayı 3 araştırmacı giderken öldü. Ferdinand Panama şirketini kurdu ve 300 milyon liralık hisse senedine yükseldi. Ferdinand’dan hisse senedi alan ortaklarının o dönemde ağzı kulaklarındaydı.

panama kanalı nasıl yapıldı

İnşaat sahasında çalışanlar sıtma, sinekler, doğal göçükler, yazın aşırı derece de sıcaklıkla, sonbahar da yağmur ve fırtınayla uğraşıyorlardı. Bu olaylardan dolayı tepki gören şirket sahibi Ferdinand ailesiyle birlikte Panama’nın havası ve doğası iyi olduğunu göstermek için Panama’ya gitti. Ama bunu yaptıktan sonra ailesini orada kaybetti. Panama kanalı yapılırken Eiffel Kulesinin mühendisi de can verdi. İnşatta 42.000 kişilik işçi çalıştı. 1914 yılında açıldı ve 3 ağustosta ilk gemi geçti.

Panama kanalı hakkında daha önce bir yazımız vardı. Bu yazıdan da faydalanabilirsiniz: panama kanalı hakkında bilgi

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?