Elektrik ve elektronik teknolojisi alanında kullanılan ve günümüzde birçok yerde aktif kullanılan akümülatör (kısaca akü) hayatımıza birçok kolaylık getirmektedir. Özellikle araba teknolojisinde yoğun bir kullanımı vardır.
Akümülatör Nedir?
Telefon bataryaları gibi düşünebiliriz. İçerisinde kimyasal bir enerji akışı vardır. Ve içinde ki kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Araçlarda elektriksel ihtiyacı karşılayan bir mekanizmadır. İçindeki özel parçalar nedeniyle bakıma ihtiyaç duymazlar. Elektrik enerjisinde depo görevi görür. Arabalarda mekanik olarak özellikle marş ve ateşleyici sistemini harekete geçirir. Ve araçlarda doğru akımla çalışan mekanizmaları çalıştırır. İçeriğinde bazı kimyasal elementler bulunur.
Akümülatör Kullanım Alanları
Otomotiv sektöründe kullanılan aküler en sık kullanım alanlarıdır. Deniz altı ve vinç gibi elektrikli motorlarda kullanım alanları vardır. Ve telefon santrallerinde düşük akımlı çeşitleri vardır.
Akümülatör İç Aksam Teknik Bilgileri
Birbirlerine seri olarak bağlı plakalardan oluşur. Toplamda 9 adet plakalardan oluşan iç düzen yapısı vardır. Negatif olarak beş ve pozitif olarak dört plaka vardır. Olası bir kimyasal tepkimeyi önleyecek bazı emniyet tedbirleri vardır. Kısa devreyi önlemek için plakalar arası plastik parçalar vardır. Sülfürik asit ve saf suyun karıştırılması ile elde edilen elektrolit bulunur. Bu karışımlar ve iç aksam incelendiğinde uzun vadede problem çıkarmadan çalışan teknoloji harikası arabaların olmazsa olmazı konumunda nadide bir mekanizma olarak dikkatleri çekiyor. Uzun kış aylarından önce kontrol edilip bakımın yapılması son derece önem arz etmektedir.