Ağır sanayi sektörünü üretim araçlarını ve fabrikaları üretmekte olan bir kalkınma modeli olarak tanımlayabiliriz. Ağır sanayi, diğer sanayi alanlarını kurmakta olan bir modeldir. Bu nedenle ağır sanayiyi sadece gelişmiş ve ilerlemiş ülkeler kurmakta ve geliştirebilmektedir, bundan dolayıdır ki ağır sanayi bir ülkenin gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi sahibi olmaya izin vermektedir. Üretim yapılırken (petrol işletmeciliği, demir çelik, maden vb.) birçok teçhizat ve makine kullanılmaktadır. Bu kullanılan teçhizat ve makinelerin üretilmesine de ağır sanayi adı verilmektedir.
Ağır sanayi kurulumu sürecinde önemli noktalar
Ağır sanayi kurulurken o bölgede olması gereken bazı özellikler vardır, bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz; hammaddeye yakınlık durumu, ihtiyaç miktarı, pazarlama, ulaşım ve tüketim miktarı. Bu özelliklerin aranması dikkat edilecek belli başlı durumlardan birisidir ve bunlar sayesinde sanayinin ya da üretimin ihtiyacı karşılaması, dış pazara kolay ulaştırılması ve iç pazarda ihtiyaçların kolay karşılanması sağlanmış olmaktadır.
Ayrıca normal sanayi ile ağır sanayinin bazı farklılıkları bulunmaktadır. Ağır sanayi çevresinde bulunan alana bazı yönlerden zarar verici nitelikler oluşturabilmektedir, bu nedenledir ki kurulacağı alanda incelemeler yapılır iken vereceği zarar da düşünülmektedir. Örneğin petrol sanayi ya da demir çelik sanayi bir bölgeye kurulmadan önce hava, sağlık ve doğa göz önünde bulundurulmalı, bu durumdan çevre ne düzeyde olumsuz etkilenir araştırılmaları yapılmalıdır. Örneğin yerleşim yerlerine çok fazla yakın olan yerlerde ağır sanayi konumlandırılması yapılmamaktadır. Çevrede yaşayan hayvan türlerine ve sayılarına, geçmekte olan doğal su yolu varsa buna dikkat edilmeli durum buna göre projelendirilmelidir.
Ağır sanayi bulunduğu ülkeye yarar sağlar mı?
Uzun vadede ve büyük ölçüde düşünüldüğünde tabi ki ülkeye oldukça önemli şekilde yararı olmaktadır. Ağır sanayiyi elinde bulundurmakta olan bir ülke her şeyden önce dışarıya olan bağımlılığını ortadan kaldırmakla bağımsızlık yolunda büyük bir adım atmış anlamına gelmektedir. Ülke böyleye üretimi ve tüketimi ülke içerisinde yaparak ekonomik olarak da hem daha kazançlı hem de daha özgür bir ülke haline gelmiş olacaktır. Bu tarz ülkeler gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayarak kendisine ekonomik anlamda güç katar. Aynı zamanda ülkede yaşamakta olan vatandaşlar için de büyük bir istihdam alanı yaratılmaktadır. Hemen hemen her iş kolunda büyük bir kısımda işçi çalıştırılacağı için işsizlik oranı da azalma gösterecektir. Sonuç olarak bir ülkede ağır sanayi bulunması, bağımsızlık, ekonomi, işsizlik oranı ve ülkeler arasındaki konum itibari ile oldukça önemlidir.
İlginizi çekebilir: Endüstri 4.0 Nedir