Ana SayfaBiyolojiKemirgen Hayvanların Özellikleri Nelerdir

Kemirgen Hayvanların Özellikleri Nelerdir

Kemirgen hayvanlar; tavşan, fare, kobay, kirpi, kunduz, sincap kemirgen hayvanlardandır. Bu hayvanların köpek dişleri olmamasına karşın kesici dişleri gelişmiştir. Kemirgenlerin kesici dişleri gelişmiş olduğundan dolayı en sert şeyleri bile kemirebilirler. Tavşanlarda dört kesici diş bulunur. Kirpi hariç kemirgenlerin vücudu kürkle kaplıdır. Kesici dişleri ile azı dişleri arasında “diastema” adı verilen bir boşluk bulunur. Alt çeneleri ileri-geri oynayabilir. Kemirgenler doğurgandırlar. Genelde meyvelerle beslendiklerinden ziraate zararlı olacak özellik gösterirler.

kemirgen hayvanlar

Sincaplar (Sciuridae)

Gündüzleri faaliyette olan kemirgenlerdendir. Kuyrukları uzun ve kıllıdır. İri gözlüdürler. Sincapların ön ayakları daha küçüktür. Sincaplar otoburdurlar yani otla beslenirler. Bu yüzden genellikle ağaçlarda yaşarlar. Sincaplar; ceviz, fındık, badem,  meşe palamutu, tomurcuk, taze ağaç kabukları ve mantar gibi yiyeceklerle beslenirler.

sincaplar

Kunduzlar (Castoridae)

1. Eski Dünya Kunduzu (Avrupa Kunduzu)

Su kenarlarında yaşarlar. Yüzmeyi bilirler. Göz ve kulakları miniktir. Yüzerken burun ve kulaklarına su kaçmaz.

2. Yeni Dünya Kunduzu 

Kanada veya Kuzey Amerika Kunduzu da denir.
Eski Dünya Kunduzu gibi yüzebilir. Eski Dünya Kunduzundan daha küçüktür.

Arap Tavşanı (Dipodidae)

Geceleri faaliyet halindedirler. “Jerboa” olarak da bilinir. Kanguru gibi zıplarlar.

arap tavşanı

Fareler

Fareler esnek bir yapıya sahiptirler. Çok küçük yerlerden bile geçebilirler. Farelerin ayakları çok güçlüdür. Bundan dolayı bir yere rahatlıkla çıkabilirler. Yeni doğan fare yavruları kördür ve vücutlarında kürk yoktur. Fareler genelde yalnız değil koloniler halinde yaşarlar.

Yediuyurlar (Gliridae)

Geceleri faaliyet halindedirler. Kuyrukları uzundur. Kulakları büyüktür. Kök, yaprak, ceviz, palamut, tomurcuk, yumurta gibi şeylerle beslenirler.

yediuyurlar

Oklu Kirpi 

Geceleri faaliyet halinde olan bir hayvandır. Sırtı uzun dikenlerle kaplıdır. Tehlike anında sırtındaki dikenler dikleşir. Yalnız yaşar. Sırtındaki dikenler zamanla yenilenir. Zıplamazlar. Aynı zamanda ağaçlara da tırmanamazlar.

Hamsterler

Hamsterlerin kuyrukları kısadır. Görme yetenekleri az olmasına karşın koku alma ve işitme duyuları gelişmiştir. Yanaklarının altında bulunan keselerde sevdikleri yiyecekleri depolayıp sonra yiyebilirler. Bu keselerde vücut ağırlıklarının yarısı kadar yiyecek depolayabilirler. Suyu pek sevmezler. Dillerinde antiseptik bir maddeye sahiptirler. Buğday, mısır, arpa, yulaf ve keçiboynuzu gibi şeyler yerler.

Hamsterlerin bilim dünyasıyla tanışması 1930 senesinde Prof. İsra’el Aharuni tarafından dişi bir hamsterle 12 yavrusunun incelenmesiyle başlamıştır. Hamsterlerin elastik bir vücut yapısı vardır. Bir bölgede hamster sayısı fazlaysa o bölgede ziraat zarar görebilir. Hamsterlerin üç türü vardır: Suriye, Cüce Rus ve Roborovski Hamsteri.  Roborovski Hamsteri küçük ve hızlı canlılar olarak bilinir. Bu yüzden elde zor dururlar.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?