Ana SayfaBiyolojiMemeli Hayvanlar Nelerdir

Memeli Hayvanlar Nelerdir

Memeli hayvanlar, hayvanlar aleminde omurgalıların en gelişmiş grubudur. Ayrıca insan türü de memelilerin içerisinde yer alır. Bir diğer yazımızda memeli hayvanları özellikleri hakkında yazı hazırladık. O yazıya da göz atabilirsiniz. Bu yazımızda memeli hayvanlar nelerdir, bunlara örnekler vereceğiz.

Memeli Hayvanlar

Dünya üzerinde tahmini 4500 memeli hayvan türü bulunur. Türkiye’de yaklaşık 170 memeli türü vardır. Sıcakkanlı hayvanlar olup karmaşık ve çift dolaşım sistemlerine sahip canlılardır. Vücut sıcaklıkları genellikle çevre koşullarından bağımsızdır. Yavruları anne sütü ile beslenir. Vücutları genellikle kıllarla kaplıdır. Çoğunlukla dört üyeleri vardır. Diyafram kullanırlar.

Yavru memeliler, belli bir yaşa gelene kadar annelerinin karınlarında gelişimini sürdürmekle birlikte annelerinin bakımına muhtaçtırlar. Dişi memeli, bebeğinin gelişimi için gerekli besinleri içeren süt ile yavrusunu besler.

Memeli hayvanlar, değişik vücut büyüklüklerine sahiptirler. En küçük memeli cüce faredir. En büyük memeli ise mavi balinadır. İklim koşullarına uyum sağlamak adına karasal memeliler kalın kürk, deniz memelileri ise derilerinin altında kalın bir yağ tabakası biriktirirler. Ayrıca bazı memeliler zorlu kış şartlarını atlatabilmek için vücutlarında kalın bir yağ tabakası biriktirirler. Soğuk kış mevsiminde kış uykusuna yatarak bu dönemi atlatırlar.

Memeli Hayvanların Çeşitleri

Memeli hayvanlar, çeşitli özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Örneğin bazı türleri insanlar tarafından evcilleştirilmiştir. Bu açıdan evcilleştirilmiş ve yabani türler olarak sınıflandırılabilirler. Bununla birlikte memeliler 3 ana gruba ayrılırlar. Bunlardan ilki yumurtlayan memelilerdir. Bunlar ornitorenk ve ekidnedir. Bu hayvanların yavruları yumurtadan çıkmasına rağmen anne sütü ile beslenirler.

keseliler

İkinci grup keselilerdir. Bu hayvanların yavruları az gelişmiş doğarlar ve belli bir süre annelerinin keselerinde hayatlarını sürdürmek zorundadırlar. Başlıca keseli türleri tasmanya canavarı, kanguru, kuskus ve bandikuttur.

Diğer grup ise eteneli memelilerdir. En gelişmiş memeli canlılardır. Anneler, yavrularını doğmadan önce plesenta adı verilen bir kordon vasıtası ile besler. Başlıca 10 çeşit eteneli memeli türü vardır:

Böcekçiller (Insectivora) çoğunlukla Asya, Avrupa ve Afrika’da yayılmışlardır. Başlıca üyeleri köstebekler ve kirpilerdir.

Böcekçiller

Yarasalar (Chiroptera), uçan memelilerdir. Çoğunluka büyük yarasalar meyveyler beslenirler. Küçükleri ise böcek ile beslenir.

Primatlar (Primates), maymunlardan oluşur. Ayrıca bilim adamlarının çoğu insanları da bu sınıfa dahil etmektedirler. Gelişmiş beyinleri ve el becerileri ön plandadır.

Primatlar

Dişsizler (Edentata), karıncayiyen ve tembelhayvanın dâhil olduğu gruptur.

Kemiriciler (Rodentia), tür ve birey sayısı bakımından en fazla sayıda olan gruptur. Sincap, fare, kunduz ve sıçan bu gruptadır.

Etçiller (Carnivora), aslan, sırtlan, kaplan, ayı gibi hayvanları içeren ve etle beslenen canlılardan oluşan gruptur.

Balinalar (Cetaca) balık biçimindeki memelilerdir.

Filler (Proboscidea), karadaki en ağır memeli türüdür.

Tektoynaklılar (Perissodactyla), ayaklarını çevreleyen kalınlaşmış tırnakları (toynak) ile tanınan canlılardır. At, eşek ve zebra bu gruptadır.

Çifttoynaklılar (Artiodactyla) koyun, deve, geyik gibi geviş getiren canlılardan oluşmakla birlikte suaygırı ve domuz gibi geviş getirmeyen canlılardan da oluşur.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?