Ana SayfaBiyolojiOmurgasız Hayvanlar Nelerdir

Omurgasız Hayvanlar Nelerdir

Bu yazımda omurgasız hayvanlar nelerdir, omurgasız hayvanlar özellikleri hakkında bilgi vereceğim. Genellikle dış iskelete sahiptirler ve genelde açık dolaşım sistemi görülür. Bu sistemde atar, toplardamarlar varken kılcal damarlar yoktur. Vücut boşluğunda kanda madde değişimi görülür bu boşluk sinüs boşlukları olarak adlandırılır. Solunum pigmentleri yoktur. Kan akışı yavaştır. Kemik- kıkırdak bulundurmazlar. Sinir sistemi olanlarda sinirler karın bölgesindedir. Sölenterlerden sonra tüm hayvanlarda dokulaşma ve özelleşme vardır.

omurgasız hayvanlar

Omurgasız Hayvanlar Kaça Ayrılır

1. Süngerler: Suda yaşarlar. İğnemsi iç iskeletleri vardır. Bu iç iskelet kalsiyum karbonattan oluşmuştur. Doku, organ gibi özel yapılara sahip değillerdir. Eşeyli olarak ( gamet oluşumu var) ve eşeysiz olarak ( tomurcuklanma ile) çoğalabilirler. Vücutlarında tek bir açıklık bulunur.

süngerler

2. Sölenterler: Tatlı suda ve denizde yaşarlar. Sindirim açıklıkları tektir, hem ağız hem anüs görevi görür. Gaz atıkları ve suyu ise vücut yüzeyinden difüzyonla verir. Dokulaşma vardır ve sinirsel özellikler ilk olarak bunlarda başlamıştır.

sölenterler

3. Solucanlar: Sindirim açıklıkları tektir. Basit sinir sistemleri vardır. Genelde hermafrodit çoğalırlar ve parazit yaşarlar. Basit de olsa protonefredium denilen boşaltım organları vardır ve bunlar sayesinde fazla suyu dışarı atarak su dengesini sağlarlar. Hidrostatik iskeletleri bulunur. Halkalı, yassı ve yuvarlak olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Halkalı solucanlar, çok sayıda segmentlerden meydana gelir. Her bir segmentte gonglion denilen sinir sistemi bulunur. Tüm hayvanlarda görülen merkezi sinir sistemine sahiplerdir. Nefredium denilen boşaltım organlarıyla metabolik atıkları vücutlarından uzaklaştırırlar.

solucan

Hermafrodit oldukları halde bu şeklide çoğalmayı tercih etmezler çünkü dişi ve erkek üreme organları farklı zaman dilimlerinde aktif olduğundan kendini dölleyemezler. Bu yüzden rejenerasyon ile eşeysiz çoğalırlar. Kapalı kan dolaşımına sahiplerdir. Yassı solucanlar, parazitlerdir. Tek bir sindirim açıklığı bulunur. Deri solunumu yaparlar. Örnek olarak plenarya karaciğer kelebeği, tenya verilebilir. Yuvarlak solucanlar, nemli toprakta, denizde veya tatlı suda yaşarlar. Eşeyli ürerler. Deri solunumu yaparlar. Bağırsak solucanı, kancalı kurt örnekleridir.

4. Yumuşakçalar: Vücut yüzeyleri oldukça yumuşaktır ve özellikle karada yaşayanların vücut hücreleri kalsiyum karbonat tarafından bir arada tutulur. Manto boşluklarına sahiplerdir, suda yaşayanların suyu vakumlama özelliği bulunur. Hidrostatik iskelete sahiplerdir ve vücudun alt yüzeyi çizgili kastan oluşur. Eşeyli çoğalırlar.

yumuşakçalar

5. Eklembacaklılar: Bu hayvan itibariyle omurgasız hayvanlarda vücut; baş, gövde ve üyeler olmak üzere üçe ayrılır. Boşaltım organları malpigi tüplerinin iki ucu vardır, doku aralarına açılan ucu kapalı olup süzülüm yapar. Bağırsağa açılan ise açıktır ve süzülüm sonucu alınan maddeler bağırsağa aktarılır. Trake solunumu yaparlar. Açık kan dolaşımları vardır. Kitinden oluşan dış iskeletleri bulunur.

eklembacaklılar

6. Derisi Dikenliler: Vücut yüzeyi sert tabakayla örtülüdür, suda yaşarlar. Eşeysiz ya da eşeyli çoğalabilirler. Açık kan dolaşımına sahiplerdir ve en önemli örneği denizyıldızıdır.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?