Ana SayfaEğitimİnsan Hakları Beyannamesi Nedir

İnsan Hakları Beyannamesi Nedir

İnsan Hakları Nedir? İnsan hakkı bir bireyin dil, din, ırk soy, yaş, cinsiyet, düşünce, renk, toplumsal aidiyet gibi unsurlara bakılmaksızın, hiçbir ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olması durumudur. İnsan haklarına dair atılan adımların temelini ise 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Beyannamesi ve bunu takip eden 4 Kasım 1950 tarihli Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi oluşturmaktadır.

İnsan hakları hiçbir birey arasında hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan olmasından dolayı eşit, özgür ve onur sahibi bir yaşam hakkına sahip olması dorumudur.

İnsan Hakları Beyannamesi’nin Kuruluşu

İkinci Dünya Savaşı sürecinde müttefiklerce kabul edilen din özgürlüğü, konuşma özgürlüğü, korku özgürlüğü ve isteksizlik özgürlüklerinin savaş sonunda yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Yetersiz kalan bu dört maddenin ardından yeni bir adım atılma ihtiyacı duyulmuştur. Böylece evrensel bir beyanname oluşturulması gündeme gelmeye başlamıştır. BM Ekonomik ve Sosyal Konseyince 1946’da İnsan Hakları Komisyonu kurulmuştur. Birbirinden farklı milletlerden oluşan 18 kişilik bu konsey İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Taslağını Mayıs 1948’te tamamlanmasının ardından aynı yıl maddelerinin  tartışılmasının ardından 10 Aralık 1948’te Paris’te kabul edilmiştir.  Belge 30 madden oluşmaktadır.
i̇nsan hakları beyannamesi nedir

Beyanname eşitlik, özgürlük gibi ifadeleri getirmesinin yanı sıra insan dışı muamele, kölelik, zorla çalıştırma yasaklarını getirmektedir. Beyanname can mal güvenliği başta olmak üzre düşünce özgürlüğü gibi hakları da kapsamaktadır.

İnsan Hakları Beyannamesinin Önemi

İnsan hakları atılmış ilk adımlardan birisi olup yayınlanan ilk belgelerdendir. Belge aynı zamanda en çok tercüme edilen belge olarak Gines Rekorlar Kitabına girmiştir. Belge tam olarak 501 farklı dile tercüme edilmiştir.

Türkiye İnsan Harı Beyannamesini Ne Zaman Kabul  Etmiştir?

6 Nisan 1949’dA 9119 Sayılı Bakanlar Kurulu ile kabul etmiştir. Alınan bu karar ise 27 Mayıs 1949 tarihinde 7217 Sayılı Resmi Gazete’ yayınlanmıştır.

Elif Alkan
Elif Alkan
Merhabalar, YTÜ'de Elektrik Mühendisliği okumaktayım. Tecrübelerimi sizler ile paylaşacağım :)
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?