Günümüzde kiralite denilince akla gelebilecek örneklerden ikisi eller ve ayaklardır. Çünkü ayna görüntüsünde sağ el (ayak) solu, sol el (ayak) sağı gösterir. Birbirlerinin ayna hayali görünümündedirler. Ayna görüntüsü kendisiyle çakışmadığı için buna kiralite denir. Ayna hayalinin kendisiyle çakışmasına ise akirallik adı verilir. Örnek : Propiyonik asit
Bilim ise kiraliteyi “asimetrik” olarak tanımlamıştır. Organik bir bileşikteki C atomuna 4 farkli atom ya da grup bağlanmış ve bu C atomu sp3 hibritleşmesi yapmış ise o bileşik kiral adını alır ve o bileşikteki C atomuna ‘asimetrik C atomu’ denir. Asimetrik C atomu C* şeklinde gösterilir. Bu C atomlarından meydana gelen bileşiklerin ayna görüntüleri kendileriyle çakışmaz, farklı bileşiklerdir. Kiral bileşiklere alanin, laktik asit vb. gibi asimetrik C atomuna sahip bileşikler örnek olarak verilir.
Optik İzomeri
Asimetrik karbon atomu taşıyan ya da kendisinden veya çözeltisinden geçirilen polarize ışığı kırabilen bileşiklere “optikçe aktif” denir. Bu ışık kırınımı belirlemek için kullanılan cihaza polarimetre denir.
Enantiyomer
Enantiyomer, Optikce aktif moleküllerin ayna görüntülerine ve asimetrik C atomlarından meydana gelen bileşiklerin ayna görüntülerine denir. Enantiyomerlerin fiziksel özellikleri aynıdır. İki enantiyomerin, birbirlerinin ayna görüntülerinin olması, bunların konfigürasyonlarının zıt yapıda olduğunu göstermektedir. Konfigürasyonlar belirlenirken, en büyük öncelikli atom ya da gruptan en az öncelikli atom ya da gruba doğru eğri bir ok çizilir. Bu ok saat yönünde ise konfigürasyon (R), saat yönünün tersi yönde ise (S)’dir.
2 Asimetrik C Atomu İçeren Bileşiklerde Konfigürasyon
Bazı karışımlar birbirinin enantiyomeri olan 2 bileşiğin eşit oranda karışmasından oluşurlar. Bu karışımlara rasemik karışımlar denir ve bu karışımların içerisinde bulunan enantiyomerlerden biri (R) diğeri (S) olarak adlandırılır ve rasemik karışım da (RS) olarak belirtilir.