Ana SayfaMakine MühendisliğiVRF Klima Sistemleri

VRF Klima Sistemleri

VRF veya diğer adıyla VRV tek bir merkeze bağlı olarak ısıtma veya soğutma yapabilen, birbirinden farklı veya aynı iç ünitelerin olduğu klima sistemidir. VRF, İngilizce “Variable Refrigerant Flow” (Değişken soğutucu akış.) kelimelerinin baş harflerinden gelmiştir, VRV ise Variable Refrigerant Volume (Değişken soğutucu hacim.) kelimelerinin baş harflerinden gelmiştir. VRF sistemli klimalarının hayatımıza girmesiyle beraber yapılan binaların estetik açından dış cephelerde oluşan görüntü kirliliklerini kaldırmasıyla beraberinde birçok avantajı vardır. VRF klimalarını birçok alanda tercih etmek mümkündür.

klima nedir

  • Alışveriş merkezlerinde.
  • Otellerde.
  • Hastanelerde.
  • Dış yüzeyi cam olan yapılarda.
  • Çok katlı binalarda.

Ayrıca evlerde, ofislerde rahatlıkla tercih edebiliriz. Kısaca söylemek gerekirse estetik açıdan uygun gördüğümüz her yerde kullanmak mümkündür. VRF sisteminin avantajlarından bahsetmek gerekirse;

  • Geniş bir iç ünite model seçeneği vardır: Duvar tipi, Kaset tipi, Yer tavan tipi, Kanal tipi, Konsol tipi.
  • Dış ünite yerleşimi için yerden tasarruf sağlar.
  • Enerji tasarrufu.
  • Merkezi kontrol sistemi.

vrf klima sistemi vrf klima

Odalar için gerekli ısıtma ve soğutmayı sağlayan iç ünitelerin kapasitelerini belirlendikten sonra, odaların konumuna uygun estetik açıdan hangi klima tipini kullanacağımıza karar verebiliriz. Tüm bunları belirledikten sonra tek bir dış ünite ile yer tasarrufu kazanmak mümkündür. Böylece klimalar çalışırken oluşabilecek ses seviyesini azaltmış oluruz.

Konfor açısından daha iyi ısıtma ve soğutma için merkezi kontrol sisteminin vermiş olduğu fayda oldukça yararlıdır. Bu sistem üzerinde çalışmaların daha çok gelişmeye açık olduğunu gözlemleyebiliriz. Alışveriş merkezlerinde olan insanların sayıları her saat ve her gün değişkenlik göstermektedir. Bazen aşırı soğuk ve sıcak olabiliyor.

klimalar nasıl çalışır

Merkezi kontrol sistemi var, bu sistemi kontrol etmeden sistem kendi kendine ölçüm yapıp insanların sayısına ve havanın sıcaklığına göre otomatik olarak en uygun verileri elde etmesi ve içerideki ortam sıcaklığını, soğukluğunu en uygun koşula getirmesiyle ilgili daha fazla gelişmeleri yakın zamanda görmüş olacağız.

Yunus Emre Kandemir
Yunus Emre Kandemir
Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?