Ciro İtalyanca kökenli bir kelimedir ve aslı girodur. Ciro denilince bir şirketin ya da kurumun kazandığı para anlaşılmaktadır. Ciro kelimesi birçoğumuzun aklında bunu ifade etmektedir. Bir iş yeri sabah çalışmaya başladıktan sonra akşam kasayı kapatana kadar kasaya giren paraya ciro denir henüz hiçbir masraf hesaplanmamıştır. Zaman dilimlerine göre haftalık, aylık hatta yıllık cirolar olabilmektedir.
Tanımdan da anlaşılacağı üzere masrafları düşülmemiş kazanılan para anlamına gelir. Masrafları cironun içerisinden çıkarıldıktan sonra elde kalan para net kazançtır. Yani harcadığınız suyun, elektriğin, işçinin parasını çıkarıp, makinenin yıpranma oranını göz önüne aldığımız zaman geride kalan para net kazanç olarak nitelendirilmektedir.
Küçük ve orta ölçekli işyerlerinde ciro dükkan sahibi tarafından veya muhasebeci tarafından hesaplanırken ağır sanayi firmalarında bu iş üzerine uzmanlaşmış insanlar tarafından hesaplanmaktadır. Ciro hesabı yaparken dünya üzerinde kabul görmüş 2 farklı metot vardır. Bunlardan birincisi safi hasılat yöntemi ikincisi gayrisafi hasılat yöntemidir.
Ciro Neyi İfade Eder
Aslında ciro bir şirketin ne kadar para kazandığını, ne kadar kara geçtiğini ifade eden bir kelime değildir. Ciro genellikle şirketin ülke ekonomisi üzerindeki etkinliğini ortaya koymak için hesaplanmaktadır. Söylenmek istenen şey bir şirket cirosu çok fazla ama bunun yanında maliyet-masraf yani giderleri de çok fazla bu durum aslında şirketin çok kara geçtiği söylenemez. Ayrıca cirosu düşük fakat maliyet-masrafı da düşük olan bir şirket ülke kar ortalamasının üzerinde olabilmektedir.
Cironun Yorumlanması
Yukarıda bahsettiğimiz safi hasılat hesaplaması ve gayrisafi hasılat hesaplaması işlemleri sonucunda bize brüt ve net satış oranı olarak iki değer dönecektir. Eğer siz gayrisafi hasılata göre hesaplama yapmışsanız brüt satış değeri elde edersiniz. Eğer safi hasılata göre hesap yapmışsanız net satış değerini elde edersiniz.