Erasmus Nedir? Ücretsiz Yurt Dışı Projeleri – SORGED
2014-2020 yılları arasında uygulanmakta olan Erasmus+ Programı ile kişilere, yaşlarından ve eğitim durumlarından bağımsız yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimleri ve istihdamlarının artırılması amaçlanmaktadır.
Erasmus+ Programı; eğitim, öğretim, gençlik ve spor alanlarını kapsamaktadır. Erasmus+ programında okul eğitimi, yükseköğretim, mesleki eğitim, yetişkin eğitimi ve gençlik alanına yönelik destekler verilmekte, bununla birlikte spor alanındaki projelere de hibe verilmektedir.
Bu bağlamlarda gerçekleşen projelere stratejik ortaklıklar yapılarak bu projelere katılan bireylerin kişisel gelişimi odaklı çalışmalar yapılmakla birlikte iletişim becerileri, sunum yetenekleri, organize becerileri artmakla beraber sosyal açıdan da gözle görülür artışlar gözlemlenmektedir. Bu alanlarda Türkiye’de Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Ulusal Ajans ile hibe desteği sağlamaktadır.
Erasmus+ Hangi Alanları Kapsıyor
Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler temel olarak 3 Ana Eylem (AE, Key Action, KA) ve 2 Özel Eylem alanında toplanıyor;
Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Ana Eylem 2: Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İş birliği
Ana Eylem 3: Politika Reformuna Destek
Özel Eylem1: Jean Monnet Programı
Özel Eylem2: Spor Destekleri
Sorgun Gençlik Derneği – Erasmus +
Sorgun Gençlik Derneği; 2012 yılında “Sorgun Gençlik Grubu” adı altında kurulan bağımsız bir gençlik kuruluşudur. Toplumumuzdaki gönüllülük bilincini geliştirmek üzere kurulan gençlik organizasyonudur. Grup her geçen gün gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir. Gençleri ve gençlik değerlerimizi içine alan faaliyetlerle kalıcı ve köklü değişimler oluşturma amacıyla çeşitli kurumlarla iş birliği içerisinde birçok başarılı çalışmalara imza atmış ve büyük bir kuruluş olma yolunda hızlı ilerlemeler kaydetmiştir. Etkinlik alanının genişlemesi ile birlikte 28.11.2014 yılında dernek tüzel kişiliğini kazandı ve Sorgun Gençlik Derneği adını aldı. Günümüzde de dernek birçok bakımından güçlü ve profesyonel bir ekiple daha kapsamlı ve etkili programlar yaparak daha büyük kitlelere ulaşmaktadır.
Genellikle ERASMUS+ projeleri odaklı çalışmalar yürüten dernek, Türkiye’de ve diğer Avrupa ülkelerinde gerçekleşen projeleri başarıyla tamamlayarak birçok bireyin kişisel gelişimine katkılar sağlamıştır.
İngilizce Konuşma Kulübü
Türkiye’de Gerçekleşen Projeler:
- “Engelleri Sanatla Aşıyoruz” / “Overcoming The Barriers With Art”
- “Sağlıklı Beslen, Hareketli Ol, Kaliteli Yaşa” / “Don’t be obese, be active”
- “Büyüyoruz” / “We Are Being Growth”
- “U-Mutlu Gençler!” / “U-Happy Teens! “
- “Obez Olma, Hareketli Ol” / “Don’t be obese, be active! “
- “Sağlığım için HAYIR Diyorum” / “I Say No For My Health “
- “Gençler Kariyer ve İstihdamı Konuşuyor” / Youth are talking about Career and Employment
- “Gençlere yeni nesil iş bulma stratejileri ve Mülakat teknikleri eğitimi’
- “Haydi Spor Yapalım / Let’s do Sports
- AKDER Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği – Türkiye – Avrupa Sivil Toplum Kuruluşları Ortaklık ve İşbirliği Konseyi (2016)
Yurt Dışında Gerçekleşen Projeler:
- ”Let’s Go On The Stage” – Italy
- “CULTUREGRAPH – knowing cultures by photography”- Portugal
- ”Stop Bullying” Poland
- “Step in to democracy” Poland
- “Investing in Impact” Romania
- “Spor4All” İtaly
- “Universidad Católica San Antonio – SPIIS – SPort, Inclusion and Interculturality in Society” – Spain
- “On the Road” Austria
- “Take me as I am” – Poland
- “Social Innovation Mach” İtaly
- “The engine of social change in marginalized communities- Bulgaria
- “Skills for Social Entrepreneurship- Bulgaria
- “SHARE CULTURE” Romania
- “Integrating New Learning Experiences of Training on Migration” Slovakia
- “The Wealth of Differences”- Bulgaria
- “Advance Culinary Training – ACT” England
Let’s Do Sport Projesi Training Course
Ortaklık yapılan projelere proje konusu yazılırken belirlenmiş olan rakamlara göre katılımcılar belirlenip, tamamen ücretsiz olarak AB Bakanlığı’na bağlı Ulusal Ajans tarafından sağlanan finansal destekle ulaşım, konaklama, yemek hatta çoğu zaman vize masraflarının dahi tamamı karşılanarak yurt dışındaki projelere katılmakta, kişisel gelişimleri için çalışmakta ve diğer ülkelerden gelen katılımcılarla iletişim kurarak özellikle kurum mülakatlarında insan kaynakları birimlerinin dikkate aldığı “communicational skills” becerisini kazanmaktadırlar.
Let’s Do Sport Projesi – Türk Kültürünün Tanıtım Gecesi;
Kimler, Nasıl Başvurabilir?
Katılımcı profili ve yaş aralığı projenin konusuna göre değişmektedir. Katılımcılar genellikle üniversite öğrencilerinden seçilmekte olup projenin gerçekleşeceği tarihler de proje yazılırken stratejik ortaklık yapılan katılımcı dernekler tarafından belirlenmektedir. SORGED‘in İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı destekli “Kariyere İlk Adım Projesi” de halihazırda devam etmekle birlikte gençlere “Bağımlılıkla Mücadele” , “Güzel ve Etkili Konuşma” , “CV hazırlama teknikleri” gibi konularda sertifikalı eğitimler verilmektedir. Eğitimler hala başvuruya açıktır. Başvurmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
İş Bulma Stratejileri ve Mülakat Teknikleri Eğitimi
Özellikle iş mülakatlarında etkili bir CV, iletişim becerisi, organizasyonel beceri, takım çalışması ve yabancı dil gelişimi için yurt dışında projelere katılmak istiyorsanız; derneğin Instagram, Facebook ve Twitter sayfalarını takip edebilirsiniz. Haydi durma, sen de başvur!
Gençler Kariye ve İstihdamı Konuşuyor Projesi
Instagram: @sorged66
Facebook:www.facebook.com/SORGED
Twitter: @sorged66
KAYNAKÇA :
- ua.gov.tr/kurumsal/halkla-ilişkiler/erasmus-ı-merak-mı-ediyorsunuz-
- sorged.org