Ana SayfaMühendis MaaşlarıGenetik Mühendisliği Maaşları

Genetik Mühendisliği Maaşları

Bu yazımda genetik mühendisliği maaşları hakkında bilgi vereceğim. Yorum kısmında diğer yorumları görebilirsiniz. Dünya genelinde genetik mühendisliği çok revaçta olan meslek gruplarından biridir. Ülkemizde kamu alanında çalışma sahası az olmasına rağmen özel sektörde oldukça yer almaktadır. Üstelik gün geçtikçe önemi anlaşılan, çalışma sahası artan bir sektör haline gelmektedir.

Genetik Mühendisliği

Peki, ne iş yapar genetik mühendisleri?

Kısaca değinmek gerekirse; canlıların kalıtımları üzerinde inceleme yaparak onların üzerinde bulunan ölü hücreler hakkında araştırma yapmak, yorumlamak ve geliştirmek üzerine çalışırlar. Bu şekilde canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirerek onlara yeni işlevler kazandırabilmek üzerinde işlemler yaparlar.

Genlerin çoğaltılması, yalıtılması, genlerin bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması, farklı genlerin tek bir canlıda birleştirilmesi gibi çalışmalarda bulunurlar. Özellikle tıp alanında; kalıtsal hastalıkların tespit ve tanısında, ilaç endüstrisinde, çevre kirliliğinin önlenmesinde, madencilik gibi konularda önemli çalışmalar yaparlar.

Genetik Mühendisliği Maaşları Maaşları

Genetik Mühendisliği Maaşları ne kadardır?

Dünya genelinde oldukça değeri bilinen bu bilim dalı ülkemizde de yavaş yavaş istediği ilgiyi görmektedir. Buna bağlı dünya genelinde daha yüksek olan genetik mühendisliği maaşları maaşları ülkemizde değişim göstermektedir. Çalışma alanlarına baktığımızda eczacılık, veterinerlik, tıp, fen, ziraat, üniversitelerde akademisyenlik ve Tübitak gibi resmi kurumlarda araştırmacı olarak çalışabilirler. Genetik mühendisliği maaşlarına baktığımızda ise şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Çalışmaya özel sektörde başlayan bir genetik mühendisi, başlangıç olarak 2100 – 3000 TL arasında alacaktır. Zamanla tecrübe ve bilgisi artacağından maaşları da artacaktır.
  • Yine ortalama olarak 2017 genetik mühendisliği maaşları maaşları brüt: 4859 TL, net:4250 TL dir.
  • Mühendisler odası tarafından belirlenen brüt rakam ise 3300 TL dir.
  • Yurtdışında genetik mühendisleri 7-12 bin dolar arası aylık kazanç sağlayabilmektedirler. Ülkemize nazaran oldukça yüksek olan genetik mühendisliği maaşları beyin göçüne sebep olmaktadır.
  • Yine ülkemizde de kendini geliştiren ve yeni çalışmalar yapan genetik mühendisleri 50.000 TL ye kadar kazanabilirler.
  • Örneğin yabancı dil bilen, bilgisayar bilgisine sahip hatta programlama yapabilen, iyi işletme ya da kurumlarda staj görerek kendini geliştiren genetik mühendisleri tabi ki standardın üzerinde maaş alacaklardır.
  • Araştırma yapabilen, ya da dünya üzerinde araştırması yapılan konular üzerinde incelemelerde bulunan, makaleler yazan genetik mühendisleri, yaptıkları bu çalışmalar ile özel sektörde rakiplerine fark atacaktır.
Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

20 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
20 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster

Mühendis Maaşları

Yeni Yazılar