Bakırdan 100 kat daha güçlü iletken özelliğine sahip yeni bir materyal geliştirildi. Eurotape projesi ile yapılan bir çalışmada fizikçi bilim insanları elektrik iletkenliği için karbonoksit den oluşan yeni bir materyal elde ettiler. Süper iletken bantın yüksek ısıya dayanıklı elektrik iletme özelliğinden dolayı bu alandaki pazar payına büyük etki edeceği öngörülüyor.
Elektriğin hayatımızdaki yerinin nedenli yüksek olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Özellikle üretim ve hayatın devamlılığını sağlamamız için elektrik olmazsa olmaz gereksinimlerimizden biri olduğu gibi elektriğin iletilmesi de bu kadar yüksek öneme sahiptir. Bundan dolayı Barselona da yapılan bu çalışmanın dört yıllık sonucunda bilim insanları süper iletken adını verdikleri bu bandı elde etmişler.
Tabi süper iletken özelliğinin ilk keşfi 1911 yılına kadar dayanıyor ve bunun ilk örneği grafendir. Grafen sıfır direnç ile neredeyse yine sıfıra yakın güç kaybı ile elektriği iletebilmektedir.
Eurotape araştırma grubunun sektöre sunduğu uygulamalar arasında sunulan bu bant karbonoksit’den yapılmıştır ve lifsi bir özelliğe sahiptir. Bu özelliği ile yüksek ısı altında elektrik iletimi bakırdan 100 kat daha güçlüdür. Bilim ekibi ile Eurotape şuan bu üründen 600 metre üretmişler.
Bu lifsi (ipliksi) bant ile daha fazla elektrik iletilebileceği gibi aynı zamanda daha yoğun manyetik alan oluşturulabileceği de rapor edilmiştir. Aynı zamanda direkt akımdan daha az voltaj kullanımı da sağlayacağından dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarında kullanıma girerek (özellikle rüzgar tribünlerinde) daha fazla elektrik üretip, iletebilmesi sağlanacak. Bu sayede enerji üretim maliyeti de azalmış olacak. Bu inovasyonun elektrik üretim sektöründe devrim niteliği taşıyacağı da bilim insanlarının sunumlarında belirtilmiştir.
Bilim insanları bandı ilk olarak yenilenebilir enerji sektöründe kullanılmasını öngörse de bu teknolojinin CERN de süper iletken olarak kullanılmasını istediği gibi daha sonraki yıllarda bandın yaygınlaşarak televizyonlarda, telefonlarda, elektronik olarak kullanılan bütün aletler de ve uzay endüstrisinde kullanılması ile ilgili çalışmalar yapmayı planlıyor.
Gelecekte bu sayede elektrik iletiminde bakır vb. metallerin kullanımını azaltarak hatta tamamen ortadan kaldırarak hem üretim maliyetini düşürüp hem de elektrik iletiminin daha verimli ve uzun ömürlü olması kaçınılmaz olarak görünüyor.
Referanslar;
- com/physicists-have-created-a-tape-that-is-100-times-more-conductive-than-copper
- Phys,
- Eurotapes,
- Energy Date,