Yazılım mühendisliği maaşları çalışılan firmadan, kişinin kendini ne kadar geliştirdiğine kadar değişen faktörlerle değişkenlik gösterebilmektedir. Yazılım mühendisliği nedir?
Yazılım mühendisliği, kullanıcının isteklerini göz önünde bulunduran ve maliyet kısıtlamalarını da bunun içerisine dahil ederek teknik ve ekonomik açıdan mümkün olabilen bakım – onarım ile ilgili de kolaylığı sağlayarak güvenli ve emniyetli, zamanında teslim edilebilecek en etkin yazılımı geliştirmek için tüm verileri bir araya getirmekten sorumlu olan kişileri yetiştiren bir daldır. Bu yüzden iş hayatında ve teknolojinin çok sık kullanıldığı günümüzde oldukça önemli bir yere sahiptir bu mühendislik dalı. Çünkü her gün telefonlar, bilgisayarlar kullanılmakta ve bu aletlerin hepsi yazılımlara sahip eşyalar.
Yazılım mühendisliği bölümünün bulunduğu birçok üniversite vardır fakat önce karar verilmesi gereken sevilen iş bu mu, gerçekten yazılım mühendisliği mi isteniyor. İlk önce bunlara cevap verilmesi gereklidir. Sonrasında neler yapılması gerektiği araştırılarak adım adım oluşturulan bir programın uygulanması ile başarı zaten kaçınılmaz olacaktır. Tabii ki mezun olduktan hemen sonra da çok yüksek kazançlar hayalleri süslememeli ve iş ile ilgili bilgiler kısır döngüde bırakılmamalı. Çünkü her meslek grubunda olduğu gibi bilgilerin geliştirilmesi tecrübelerin fazlalaştırılması maaş konusunda da etkili faktörlerdendir.
Bu yüzden eğer ki yazılım mühendisliğine karar verildiyse mutlaka staj devamlılığı olacak şekilde yapılmalı hatta mümkünse okul dönemi bittiğinde ilk seneden itibaren eğer ki 2 aylık kısa dönemlerle çalışılabilecek bir firma imkânı var ise kullanılmalı. Bunlar okul bittikten sonra cv’de de güzel duracaktır. Okul hayatının hep devam edileceği sanılır ama hiçte böyle olmadığı dört senenin sonunda cv’ye eklenecek her hangi bir aktivite, staj, yaz dönemi çalışmaları yapılmadığının fark edilmesiyle suyun üstüne çıkar.
Her meslek grubunda olduğu gibi yazılım mühendisliği maaşları konusunda da kıdeme göre farklılıklar söz konusu. Mühendislik sınıflarına göre de değişiklik gösteren maaşlar için örnekleri şöyle sıralanabilir. Bu arada belirtmekte fayda var; yeni mezun bir mühendis için kendini geliştirmesi, diploma not ortalaması, staj yapıp yapmadığı, mühendislik dalı ile ilgili okul hayatındaki aktiviteleri ile birlikte bekar mı evli mi, çocuğu var mı yok mu, yabancı dil bilgisi derecesi gibi değişik faktörler etkilidir.
0-2 yıl arası 1.300-2.000 TL arası, 2-5 yıl arası deneyim ile ortalama 2.000-3.800 TL Aralığında, 5 yıl sonrası 4.000 TL üstü maaşlar söz konusu olabilmektedir. Ama belirtilen yazılım mühendisliği maaşları tamamen kişinin kendini geliştirmesi ile ilgili ve gelişimin büyüklüğü ile ilgili de değişebilecek rakamlardır.