Ana SayfaMesleklerPatoloji Laboratuvar Teknikleri

Patoloji Laboratuvar Teknikleri

patoloji laboratuvar teknikleri bölümüPatoloji insan ve hayvanlarda, bazı hastalıklara yol açan nedenlerin, ayrıntılı bir şekilde incelenmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Patoloji ile hastalıklı olan bölgeden, bir parça, doku alınarak, laboratuvar ortamında incelenmesi ile ortaya çıkartılır.

Patolog Olmak İsteyenlerin İzleyecekleri Yollar

Patolog olmak isteyen patolog adayları, yalnızca tıp fakültelerini bitirerek, bu hayallerine kavuşabilirler. Tıp fakültelerini bitiren adaylar, tıpta uzmanlık sınavına (TUS) girmeyi hak kazanırlar. Buradan, istedikleri hangi bölümde ihtisas yapmak istiyorlar ise, o bölümü seçerek, uzmanlık alanında sınava girerler. Patoloji laboratuvar teknikleri bölümü olan ve patolog olmak isteyen adaylar bu bölümü seçmek zorundadırlar. Bu bölümü seçerek sınavını kazandıkları takdirde, patoloji laboratuvar teknikleri dersleri görerek, alanında ihtisas yapmaya başlarlar.

patoloji laboratuvar teknikleriTıp fakültelerinin, hem en ağır bölümü hem de en büyük bölümlerinden birisidir. Bu yüzden, patoloji uzmanı olmak için, hastalıklı dokular ve organlar üzerinde, inceleme yapabilecek olan adaylar ve gerçekten işlerini severek yapmaları çok önemlidir. Belirli bir dönemi dersler ile belirli dönemi ise, hastane de laboratuvar ortamında stajyer olarak geçirirler. 4 yıl normal ve 4 yılda, uzmanlık alanında eğitim gören adaylar, 8-9 yılın sonunda mesleklerini icra etmeye başlarlar.

Patoloji Uzmanlarının Uyguladıkları Teknikler

Hastanın, hastalıklı bölümünden alınan dokular, tespit, takip, bloklama, kesme, boyama teknikleri bulunmaktadır. İlk olarak yapılan teknik tespittir. Alınan örnekteki bakteriler, bir süre sonra ölmeye başlarlar. Bakterilerin ölmemesi için, bir an önce gerekli tespitlerin yapılması gereklidir. Takip tekniği ile tespiti yapılan dokular, numaralandırılarak takibe alınır.

Bloklama sayesinde, üzerine parafin dökülen dokular, dikdörtgen prizmalar içinde soğutularak, ince ince kesilmesi sağlanır. Kesme işlemi ile dokular, parafinden alkoller ile arındırılırlar ve boyama tekniği için zemin hazırlanır. Boyama tekniği ile dokular kırmızı ya da mavi boyanarak lamlar üzerine alınarak incelemeye alınırlar. Patoloji laboratuvar teknikleri ile hastalıklı dokular tespit edilir ve hastalar bilgilendirilir.

Elif Yaldız
Elif Yaldız
2. Sınıf Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrencisi. Burada sizlerle bilgi alış verişinde bulunmaktan memnuniyet duyuyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?