Yıldızların uzaklığını ölçmek mümkün mü? Yıldızların uzaklığından söz ederken ışık hızı nasıl yardımcı olabilir? Işığın bir sene içinde ne kadar yol aldığını hesaplamaya çalıştığımızı öngörelim. Işık bir saniyede 299.800 kilometre yol alır. Bir dakikada 60 saniyede ve bir saatte 60 dakika vardır. 24 saat bir gün ve 365 1/4 gün bir sene eder. Bunun manası, bir senede 31.557.000 saniyenin bulunuşu demektir. Bir saniyede ışığın kat ettiği yol ile bir yılda bulunan saniye rakamına çarparsak, bir yıl içinde ışığın kat ettiği yolu 9,46 trilyon kilometre olarak buluruz. Bu uzaklığa ışık yılı denilir.
En yakın yıldız olan Alfa Erboğa 4,4 ışık yılı mesafesinden ıraklık. Bunun anlamı da, buradan Alfa Erboğa’ya veya Alfa Erboğa yıldızından dünyamıza ışığın 4,4 yılda gelebileceği anlamına gelir. Bu sonuç da bize yıldızların ne denli uzakta bulunduklarına ilişkin bilgi verir. Bir ışık New York’tan San Francisco’ya 1/60 saniyede gider ve 1/8 saniyede dünyanın etrafında, 16 dakikada yeryüzünün etrafında dolanır. Ancak, ay ışığın en yakın yıldıza erişmesi için 4,4 yılın geçmesi gerekmektedir. Sirius yıldızı 8,6 ışık yılı; 11,2 ışık yılı,61 Kuğu yıldızı; Vega yıldızı 27 ışık yılı uzaklığındadır. Ve bu sayılanlar bize en yakın yıldızlar arasında yer alırlar.
Işık yılı uzun mesafeleri göstermekte oldukça etkili bir yol sayılmasına karşın, gökbilimciler artık onu sık kullanmıyorlar. Yerine evrendeki mesafeleri ölçmekte parsek adlı birimden yararlanıyorlar. Gökyüzüne çizildiği hayal edilen büyük daireleri de içermek üzere her bir daire 360 derecelik bir yaya, her derece 60 dakikalık bir yaya ve de her dakika da 60 saniyelik bir yaya ayrılabilir. Bunun anlamı, her dairenin 1.296.000 eşit saniye yayına bölünmesi demek olur.