Ana SayfaMakine MühendisliğiCFD Teknolojisi Nedir

CFD Teknolojisi Nedir

CFD (Computational Fluid Dynamics) veya Türkçe kullanışı ile HAD (Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği), temel olarak akışkan davranışının etkili olduğu problemlerin, sayısal metot ve algoritmalar ile bilgisayar üzerinde çözülerek analiz edildiği, akışkanlar mekaniğinin bir koludur.

İlk olarak 1985 tarihinde, Boeing, General Electric gibi firmalar tarafından havacılık endüstrisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede uçaklarda ve otomobillerde aerodinamik bir yapı elde edilmiş, Ayrıca borulama ve havalandırma vb. sistemlerde engelsiz bir akış yapısı yakalanmak için tasarımlar yapılmıştır. Dolayısıyla tasarımı doğrudan etkileyen temel bir etken olmuştur.

cfdCFD Teknolojisi Nasıl Kullanılır?

Karmaşık geometriler, viskozite, sıcaklık farkları vb. etmenler klasik akışkanlar mekaniğinin temel denklemlerine uygulandığında çözüm çok zor, hatta çoğunlukla imkansızdır. Klasik akışkanlar mekaniğinde ancak düz levhalar, dairesel kesitli borular gibi idealize edilmiş basit geometrilerde sonuca ulaşılabilir, geriye kalan gerçek problemlerin %99’un da sonuç elde edebilmek için hesaplamalı akışkanlar dinamiğine başvurmak gerekir. Bunun için akış bölgesi, akışa ait temel diferansiyel denklemleri simüle eden küçük düzgün elemanlardan ve noktalardan oluşmuş ağ yapısına ayrılır ve bu küçük elemanlardan iterasyonlarla adım adım bütün çözüme varılır.

hesaplamali-akiskanlar-dinamigiCFD, karmaşık akış çözümlemeleri için mükemmel bir enstrümandır, ancak bu enstrümanın kullanılmasının da, sayısal ağ oluşturulmasından, gerçeğe uygun sınır koşulları tanımlanmasına ve sonuçların yorumlanmasına kadar olan süreçte, bir miktar sanat, bilgi, dikkat ve deneyim gerektirdiği unutulmamalıdır. Günümüzde CFD teknolojisinin daha rahat çözülebilmesi için kullanılan en yaygın ve en kapsamlı yazılım Ansys Fluent Analsys’dir.

CFD Kullanım Alanları Nelerdir

Otomotiv endüstrisinden, uzay ve havacılığa, elektronikten, çevre, enerji ve medikal uygulamalarına kadar geniş bir kullanım sahası olan CFD, özet olarak aşağıdaki kavram ve olaylarla ilgili bizlere detaylı bilgi sağlayabilir;

• Kararlı rejim veya zamana bağlı akışkan davranışları
• Basınç, hız ve sıcaklık dağılımları
• Isı transferi
• Tek ve çok fazlı akışlar
• Sabit yoğunluklu ve sıkıştırılabilir akışkanlar
• Turbomakinalar
• Tanecik ve duman dağılımları

Kaynak: desica.com.tr/cfd_nedir.html
Fatih Eke
Fatih Eke
Küçüklüğümden bu yana tasarım ve makineler ilgimi çekmiştir. İlerleyen zaman içerisinde kendimi bu yol içerisinde buldum ve Fırat Üniversitesi makine mühendisliği bölümünden mezun oldum. Endüstriyel ürün tasarımı ve makine mühendisliğini harmanlamaya çalışıyor ortaya her geçen gün güzel işler çıkarmak adına çalışmalarıma yenilerini ekliyorum.

1 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?