Özet: Yanan bir mumu söndürdüğümüzde çıkan dumanın önce doğrusal daha Sonra da karmaşık bir hal aldığını görmüşsünüzdür veya su dolu cam bir bardağa boya damlattığımızda boyanın su içindeki hareketi hepimizin ilgisini çekmiştir. Akışkanın yaptığı hareketleri ve önemini gelin birlikte inceleyelim.
Laminer Akış’ın Hayatımızdaki Yeri
Bir akışkan düşük hızlarda karışma eğilimi göstermez. Akışkan düşük hızlarda seyir ederken kayma hareketi ile düzgün ve kararlı bir şekilde ilerlemesine laminar akış denir.
Akışkanın hareketine engel teşkil edecek duvarların olmaması kayma gerilmelerinin etkisini yok edecektir ama akışkanın hızlı bir şekilde akmasıyla gerilmeler oluşacak ve bu gerilmelerin etkisiyle akışkan türbülanslı akış olarak adlandırılacaktır.
Laminer Akış’ın Mikroorganizmalar Üzerindeki Etkisi
Havada bulunan mikroorganizmalar akışkanın etkisiyle çeşitli partiküllere tutunarak kendilerine yaşam alanı oluşturabilirler. Laminer akışlı ortam engelsiz olacağından mikroorganizmaların partiküllere yapışması oldukça düşüktür.
Ameliyathanelerde Laminer Akış Üniteleri
Ameliyathanelerdeki hava dağıtımı iç ortamda gerekli hava şartlarını sağlarken temel amaç mikroorganizma ve anestezik gaz konsantrasyonlarının sınırlandırılması ve diğer materyallerin yüklerinin kısmi koruma bölgelerinde azaltılmasını sağlamaktır. Ameliyat masası aydınlatması bu bölgede etkili bir rol oynamaktadır.
Ameliyathanelerdeki laminer akış ünitesi, düşük türbülansta hava akışı sağlayabilen paslanmaz çelikten imal edilmiş fırınlanmış toz boyalıdır. Bu cihazlar ayrıca iki ayrı bağlantı kutusunda filtrelere, hava sızdırmaz damperlerine, ince gözlü laminer polyester’den oluşan hava dağıtıcılara sahiptirler.
Laminer akış üniteleri ameliyathane aydınlatmasına göre iki tipte üretilir. Aydınlatma laminer akış ünitesi üzerindeyse iki ayrı bölmeden oluşur. Aydınlatma ayrı bir yerden sağlanıyorsa ünite tek bölümden oluşur.
Laminer akış üniteleri ameliyat masası çevresinde temiz bölge olarak adlandırılan laminer akışa sahip bölge oluşturulurken, bu bölgenin ortam havası ile temasta bulunduğu bölgede ise üfleme havası ile ortam havası engellenemez bir şekilde karışmakta ve karışım bölgesi olarak adlandırılmaktadır. Çünkü ameliyat masası etrafında herhangi bir ekipman ile ayırma yapılamamaktadır. Bununla beraber 1,4 mt genişliğindeki laminer akış ünitesi kullanıldığı takdirde, ameliyat masasının 0,5 mt çevresinde filtrelenmiş, partikülsüz hava sağlanmaktadır. Karışım bölgesi bu alanın dışında kalmaktadır.
Ülkemizde Laminer Akış Üniteleri
Türkiye’de laminer akışlı ameliyathaneler her geçen gün artmakta ve bununla beraber her yıl ameliyathanelerde partikül sayımı yapılmaktadır. Ayrıca laminer akış ünitelerini ilaç üretimi yapan şirketlerde kullanmaktadır.