Ana SayfaBilgisayar MühendisliğiUltra Hızlı ışık tabanlı işlemci Tanıtıldı

Ultra Hızlı ışık tabanlı işlemci Tanıtıldı

MIT, UC Berkeley ve University of Colorado universitelerinden oluşan araştırmacı bir ekip uzun çalışmalar sonucunda elektron ve fotonları tek yonga içinde birleştirerek düşük güç tüketen ve yüksek veri işleme kapasitesine sahip olan ilk ışık tabanlı işlemci üretmeyi başardılar.

3×6 milimetrelik bir çip içerisine 70 milyondan fazla transistor ve 850 fotonik bileşen içeren 2 çekirdekli elektronik-fotonik işlemci diğer elektronik bileşenlerle ışık ile doğrudan iletişim kurabiliyor.

bu fotoğrafta chipin doğal kırmızı ve yeşil ışık bantlarıyla aydınlatıldığı belirtilmiştir.
bu fotoğrafta chipin doğal kırmızı ve yeşil ışık bantlarıyla aydınlatıldığı belirtilmiştir.

Milimetrekarelik alan başına saniyede 300 gigabitlik veri aktarımı sağlayan fotonik işlemci, geleneksel elektrik teli içeren işlemcilerle kıyaslandığında 50 kat daha fazla veri aktarma yeteneğine sahip olduğu görülüyor. Çeşitli programlarla test edilen elektronik-fotonik çip girilen komutları ve veri alışverişini çok daha hızlı gerçekleştirdiğini pratikte de göstererek ne kadar işlevsel olduğunu doğrulamış oldu.

Proje üzerinde çalışan mühendislerden Chen Sun şunları söylüyor; ”Işık kullanmanın en büyük avantajı aynı miktar enerji ile birkaç santimetre, birkaç metre veya birkaç kilometre mesafe gidebilirsiniz. Fakat yüksek hızlı elektrik bağlantılarında 1 kilometrelik mesafe gidebilmek için bit başına binlerce pikojul enerjiye ihtiyacınız vardır.”

ultra hızlı ışık tabanlı bellek
çipin uc berkeley marvell nano üretim laboratuarında çekilen, tüm elektronik ve fotonik özelliklerinin görülebildiği mikroskop fotoğrafı.

Fotoniğin yapısında bulunan fotodedektörler, modern bir transistörün silikon-germanyum parçaları kullanılarak üretilirken burada germanyumun ışığı soğurma ve elektriğe çevirme özelliğinden yararlanılıyor.

ışık tabanlı işlemcinin teknik özellikleri

Transistöt sayısı            70 milyon
Çekirdek sayısı              2
Max Çalışma frekansı     1.65 GHz
L1 Instruction Cache      2x 16KB
L1 Data Cache               2x 32KB
L1 Vector Cache             2x 8KB
Memory Bank                 1MB

Şimdilerde araştırmacılar ürettikleri bu yüksek performans bilgisayar çiplerinin tıp, otomasyon, mobil cihazlar ve uzay gibi çeşitli teknolojik alanlarda  kullanımı için bir yarı iletken mikro işlemci üretim tesisinde toplu olarak üretmenin hızlı ve kolay yollarını aramakla meşguller.

Ferhat Kır
Ferhat Kır
Merhabalar! Ben Mühendis Beyinler sitesinin yeni yazarlarındanım. Rusya, Voronezh Devlet Teknik Üniversitesi Mekatronik ve Robotik Mühendisliği 3. sınıf lisans öğrencisiyim. Okuduğum bölümde kendimi bulduğumu ve zorlansam da büyük keyif aldığımı söyleyebilirim. Rusya'da ve tatil zamanları Antalya'da yaşıyorum. İyi sevide Rusça ve orta seviye İngilizce biliyorum. Elime geçen herşeyi okumaktan büyük keyif alırım.

7 Yorum

Subscribe
Bildir
guest
7 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?