Merhaba arkadaşlar bugünkü yazımızda sizlere “Noice Cancelling” (gürültücü giderici kulaklık) prensibinden bahsedeceğim.
Müzik dinlemek şüphesiz herkesin büyük zevkleri arasındadır. Son birkaç yılda kulaklıklar ve müzik sistemlerine çok büyük ölçüde Ar-Ge çalışmaları yapılmaktadır. Bununla beraber bir çok kulaklık firması da yatırımlarını arttırıp ciddi kazançlar elde etmektedir. Son birkaç yılda ise “Noise Cancelling Headphones” yani gürültüyü kesen kulaklıklar üretilmeye ve yaygınlaşmaya başladı. Dış ortamdaki gürültüyü tamamen yok edemese de %85 e varan verimle çalışan bu kulaklıklar dış ortamdaki gürültüyü büyük ölçüde azaltıyor. Peki bu kulaklıklar nasıl çalışıyor gelin birlikte bakalım.
Gürültü Giderici Kulaklıkların Çalışma Prensibi
Noice Canclling özelliği ilk olarak 1950li yıllada savaş uçaklarının kokpitinde denenmiştir. 1970 lere geldiğimizde ise Dr.Amar Bose (Bose Corporation kurucusu) bu teknolojiyi geliştirerek piyasaya sürmeyi düşünmüştür.
Bu teknolojinin çalışma prensibi, dışarıdaki gürültünün kulaklığın mikrofonu tarafından dinlenip, gürültünün tersi frekansı kulaklığın içine vermesidir. Dışarıdaki istenmeyen sesin frekansı ile kulaklığın ürettiği ters frekans birbirini sönümleyerek temiz bir sesin oluşmasını sağlamaktadır. Kulaklığın hem içinde hem dışında bulunan mikrofonlar aktif olarak frekansların uyumluluğu denetlemektedir. Eğer dışarıda sabit frekansla çalışan bir kaynak varsa bunun oluşturduğu sesi %99 azaltmaktadır. Özellikle uçuşlarda motorun oluşturduğu sesi tamamen kesebilmektedir. Değişken frekanslarda ise çok hızlı bir şekilde algılayıp %80 e varan performans verebilmektedir .Bu sistemin tam anlamıyla çalışması için sadece kulaklığın telefona takılması da yeterli değil. Kulak içi tipindeki kulaklıklar da harici bir batarya kullanılmaktadır. Beats ve Bose şirketleri tarafından yaygın olarak kullanılan bu sistemin maliyeti, diğerlerine göre biraz daha pahalı olsa da ses kalitesini mükemmelleştirdiği kesin.