İşletmelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak fatura düzenlemesini, göndermesini ve saklamasını sağlayan dijital bir yazılım olan e-fatura programı, kağıt fatura kullanımını ortadan kaldırarak işletmelerin vergi yükümlülüklerini dijital ortama taşıyıp mali süreçleri hızlı ve verimli hale getirir.
e-fatura programı, fatura işlemlerinin dijitalleşmesiyle birlikte muhasebe süreçlerini kolaylaştırırken verilerin güvenliğini de artırıp iş yükünü hafifletir. Manuel işlem hatalarını minimize ederken işletmelerin kağıt ve posta maliyetlerini azaltır. Dijitalleşme sürecinin bir parçası olarak e-fatura programı, mali işlemleri hızlandırarak işletmelere operasyonel kolaylık yaratır.
e-fatura programı zorunluluğu
Gelir İdaresi Başkanlığı, belirli ciro seviyesine ulaşan işletmeler için e-fatura sistemine geçişi zorunlu hale getirir. 2022 yılı itibarıyla yıllık 5 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatına sahip olan firmalar e-fatura sistemine geçmek zorundadır. e-fatura zorunluluğu, işletmelerin vergi uyumunu artırarak mali belgelerin takibini kolaylaştırmanın yanı sıra kağıt fatura kullanımını azaltmak amacıyla da getirilir.
e-fatura programı zorunluluğu, işletmelerin mali belgelerini daha hızlı ve güvenli bir şekilde düzenlemelerine yardımcı olurken vergi denetim süreçlerinin de etkin şekilde yürütülmesine olanak tanır. Vergi mevzuatına uyumlu olmak ve olası cezai yaptırımlardan kaçınmak için belirtilen kriterlere sahip işletmelerin e-fatura sistemine geçiş yapmaları gerekir.
e-fatura programı kullanmanın avantajları
e-fatura programı kullanmak, işletmeler için pek çok avantaj oluşturur. Mali süreçlerin dijitalleşmesiyle birlikte iş yükünü azaltan e-faturaların elektronik ortamda oluşturulup gönderilmesi, kağıt fatura basım, posta, arşiv başta olmak üzere çeşitli maliyetlerini ortadan kaldırıp işletmelerin hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmelerini sağlayabilir.
Dijital ortamda oluşturulup gönderilmesi, faturaların saniyeler içerisinde müşterilere ulaşmasını sağlayıp zaman tasarrufu da yaratır. e-fatura programıyla dijital ortamda arşivleme yapmak, faturalara hızlı erişim imkanı tanıyıp gerekli durumlarda verilere zaman ve mekan fark etmeksizin anında ulaşılmasına yardımcı olur.
Kağıt fatura kullanımını ortadan kaldırarak işletmelerin sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunur. Dijitalleşen iş süreçleri sayesinde vergi uyumluluğu ve mevzuata uygunluk artar. İşletmeler, programları kullanarak yasal zorunlulukları yerine getirirken operasyonel kolaylık ve maliyet avantajı da elde edebilir.
e-fatura programı, fatura süreçlerini otomatikleştirerek veri girişinde oluşabilecek hataları en aza indirir. Manuel hataların minimize edilmesi, işletmelerin muhasebe süreçlerinde doğruluğu ve verimliliği artırır.