Ana SayfaSağlıkDünyanın En Sağlıklı Tatlısı Hangisi

Dünyanın En Sağlıklı Tatlısı Hangisi

Dondurma sevenler için iyi haberler! Diyetisyenler, dondurmanın diğer tatlılara kıyasla sağlık için şaşırtıcı derecede faydalı olduğunu söylüyor. Anlaşılan o ki, küçük bir porsiyon sütlü dondurma, kemikleri ve kasları güçlendiren kalsiyumun iyi bir kaynağı. Ayrıca, markaya bağlı olarak, bazı dondurma türlerinde porsiyon başına yaklaşık altı gram protein bulunuyor ki bu bir yumurtadaki protein miktarına eşdeğer. Böylece, yağların ve proteinlerin şekerle kombinasyonu, sorbet gibi düşük yağlı tatlıların tüketiminde gözlemlenen kan şekeri dalgalanmalarını azaltıyor. Dondurma genellikle zararlı bir atıştırmalık olarak görülse de, araştırmacılar bunun kek ve kurabiyelerden daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Diyetisyenlerin bu sonuca nasıl vardığını anlatıyor ve en sağlıklı tatlıları tartışıyoruz.

dondurma

Dondurmanın Faydaları

Yaz sıcak bir mevsim, bu yüzden bu dönemde dondurmaya olan talep önemli ölçüde artıyor. Bu tatlı kremalı tatlı serinlik hissi verse de, birçok tatlı gibi yüksek şeker ve yağ içeriği nedeniyle kötü bir üne sahip. Ancak bazı uzmanlar, dondurmanın sıcak yaz günlerinde baş kötü adam olmadığını ve aslında sağlık için şaşırtıcı derecede faydalı olabileceğini iddia ediyor.

Diyetisyen Shelly Balls, Yahoo Life’a verdiği röportajda, bir porsiyon sütlü dondurmanın (2/3 bardak) mükemmel bir kalsiyum kaynağı olduğunu – önerilen günlük miktarın yaklaşık %12’si – söyledi. Her ne kadar bu soğuk tatlıdaki kesin kalsiyum miktarı markadan markaya değişse de, Balls genellikle normal diyetimizde yeterli kalsiyum olmadığını, bu yüzden dondurmanın bu eksikliği giderebileceğini söylüyor.

Diyetisyen Stephanie Van’t Zelfden de diyabetli danışanlarına sıklıkla tatlı olarak dondurma öneriyor. Bunun nedeni, protein ve yağların kombinasyonunun şekerin kana geçişini yavaşlatması ve böylece kan şekerinde ani yükselmeleri önlemesidir.

“Dondurma, besleyiciliği için yemediğimiz yiyeceklerden biri ve bu normal. En sağlıklı dondurma, kalbinizi ve midenizi doldurandır,” diyor Van’t Zelfden.

En sağlıklı dondurmayı yemek yerine – ki bu belki de hoşunuza gitmeyebilir – sevdiğiniz lezzete odaklanmalı ancak ölçülü miktarlarda tüketmelisiniz. Bu, örneğin Cuma günleri favori yemeğinizi yiyebileceğiniz ve dondurmayı tatlı olarak saklayabileceğiniz anlamına gelir. Kısacası, dondurma otomatik olarak diyetinizden çıkmamalı – sonuçta kalsiyum güçlü kemikler ve dişlerin korunmasında ve kasların güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar.

Besleyici Dondurma

Dondurmanın temel bileşenleri, aynı miktarda yağ ve şeker içeren ancak faydalı besinlerden yoksun olan bazı şekerlemeler ve keklerle karşılaştırıldığında onu tercih edilen bir seçenek haline getiriyor. Dondurma gibi değil… Bu arada, onu biraz daha besleyici hale getirebilirsiniz.

Örneğin, dondurmanın besin değerini evde yaparak artırabilirsiniz. Birçok kişi ayrıca protein shake’lerinde genellikle bulunan dondurulmuş malzemeleri kullanarak “protein dondurması” yapıyor. Kesinlikle normal bir külah kadar lezzetli olmayacaktır, ama shake’e daha lezzetli bir alternatif olabilir.

Daha geleneksel ev yapımı dondurma hala şeker miktarını, süt tipini ve diğer temel malzemeleri kontrol etmenize olanak tanır. Ev yapımı dondurmanın bir diğer büyük avantajı da çeşitli katkı maddeleri ve soslar kullanma imkanıdır – tüm bunlar lif, protein ve faydalı yağ içeriğini artırmanıza olanak tanır. Kabaca söylemek gerekirse, dondurmanıza badem, çilek, chia tohumu veya muz ekleyebilirsiniz.

Süt ve kremadan yapılan dondurma ayrıca genel sağlık için gerekli olan A, D ve B12 gibi çeşitli vitaminlerin iyi bir kaynağı olabilir.

En Sağlıklı Tatlılar

Neyse ki, sağlıklı bir tatlı seçimi sadece ölçülü dondurma tüketimiyle sınırlı değil – vücuda gerekli vitaminleri, mineralleri ve antioksidanları sağlayabilen birçok lezzetli ve besleyici tatlı var. İşte sadece tatlı severler için tatmin edici olmakla kalmayıp, aynı zamanda sağlık için faydalı olan en sağlıklı tatlılardan bazıları.

meyve salatası

Meyve Salatası

Meyve salatası mükemmel bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Elma, portakal, çilek, kivi ve ananas gibi çeşitli meyvelerin dahil edilmesi geniş bir besin yelpazesi sağlar. Hatırlatalım ki, meyveler iltihaplanmayla savaşmaya ve hücreleri hasardan korumaya yardımcı olan antioksidanlardan zengindir.

Yoğurt ve Meyveli Kuruyemişler

Doğal yoğurt, sağlıklı bağırsak florasını destekleyen probiyotiklerin iyi bir kaynağıdır. Çilek, ahududu veya yaban mersini gibi taze meyvelerin eklenmesi antioksidan ve vitamin içeriğini artırır. Badem veya ceviz gibi kuruyemişler tatlıya faydalı yağlar ve protein ekler.

Böylece, sağlıklı ve besleyici bir yoğurt hazırlamak için şu malzemeleri kullanabilirsiniz: doğal Yunan yoğurdu, taze veya dondurulmuş meyveler, badem, ceviz ve bal.

Bitter Çikolata

Bilindiği gibi, bitter çikolata en az %70 kakao içerir, kan dolaşımını iyileştiren ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltan antioksidanlar ve flavonoidler bakımından zengindir. Ayrıca ruh halini ve bilişsel işlevleri iyileştirebilir.

Bu konuda önemli olan doğru seçimi yapmaktır. Uzmanlar, yüksek kakao içerikli (%70 ve üzeri) çikolata satın almayı ve aşırı kalori tüketimini ve kilo alımını önlemek için küçük porsiyonlar halinde tüketmeyi öneriyor.

Muzlu ve Kuruyemişli Yulaf Kurabiyesi

Yulaf lif açısından zengindir, bu da iyi sindirime yardımcı olur ve kan şekeri seviyesini destekler. Muzlar doğal tatlılık ve kalp için faydalı olan potasyum ekler. Kuruyemişler faydalı yağlar ve protein ekler – bu malzemeler bilindiği gibi kurabiyeyi daha doyurucu hale getirir.

Sağlıklı ev yapımı kurabiyenin tadını çıkarmak için yulaf ezmesi, olgun muz, bal veya akçaağaç şurubu, ceviz ve badem ve biraz da tarçın (tat ve aroma için) ekleyebilirsiniz.

Sonuç

Gördüğünüz gibi, diyete dahil edilmesi tatlı isteğini sağlığa zarar vermeden karşılayabilecek çok sayıda lezzetli ve sağlıklı tatlı var. Meyve, kuruyemiş ve tohum gibi doğal malzemelerin dahil edilmesi vücuda gerekli besinleri sağlar ve genel sağlık durumunu destekler.

Dondurmaya gelince, anlaşılan o ki o da faydalı olabilir, özellikle evde yapılırsa ve ölçülü miktarlarda tüketilirse. Sağlıklı olun ve kendinizi tatlılardan mahrum etmeyin!

Büşra Çelik
Büşra Çelik
Yazılarımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yorum kısmından sizlerde ekleme yapabilirsiniz.
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları göster
Arıcılık Malzemeleri

Yeni Yazılar

Mühendislik Maaşları

Bunları Gördünüz mü?